Франсоаз Саган ни качва на палубата на кораба „Нарцис“

Хумор, любов, сплетни и съмнителни драми – всичко това, съчеетано с елегантна наблюдателност, дълбок психологизъм, емпатия и порядъчна доза жестокост, се съдържа между редовете на „Гримираната жена“ от голямата френска писателка Франсоаз Саган (издателство „Колибри“).

Авторката ни пренася на кораба „Нарцис“, където са още Олга Ламуру, протеже на кинаджията Симон Бежар; богатата Едма Боте-Льобреш и скучният ѝ съпруг; прелъстителният Жюлиен Пейра; Ерик Льотюйе и срамежливата му съпруга Кларис, която безуспешно се опитва да се скрие зад грима си. Тя именно е „гримираната жена“, която интригува и вълнува. И която се влюбва в Жюлиен. Историята се заплита, напрежението сред пасажерите се покачва и светските пози започват да изглеждат и жалки, и смешни…

Авторка на 20 романа, шест от които издавани в България, както и на новели, пиеси, филмови сценарии и текстове за песни, Франсоаз Саган (1935-2004) става известна още с първия си роман, „Добър ден, тъга“, написан когато е едва 18-годишна. Оттогава до края на живота ѝ славата не я напуска. Книгите ѝ жънат успех по целия свят, много от тях са филмирани. Омъжва се два пъти, прочува се с бохемския си нрав, със страстта си към хазарта и бързите коли. След претърпяна тежка автомобилна катастрофа се пристрастява към опиатите и алкохола. При появата на първия ѝ роман Франсоа Мориак я нарича „очарователно малко чудовище“, впоследствие я определят като „Шанел на литературата“, говорят за „малката музика“ на романтичните ѝ сюжети, а по повод кончината ѝ Жак Ширак заявява: „С нейната смърт Франция загуби един от своите най-блестящи и чувствителни писатели“.

Подобни статии

  • Украинският еквивалент на „Под игото“

    Украинският еквивалент на „Под игото“

    Стотици издания в Украйна, преводи на повече от 20 езика, общ тираж от над 5 млн. екземпляра и три киноекранизации, последната от които – холивудска, в навечерието на Ковид-пандемията. С тези представителни цифри на книжния пазар разцъфтя историческият роман „Захар Беркут“ – ново попълнение на престижната поредица „Световна класика“ на издателство Персей, отличена с награда „Златен лъв“ за издателски проект с най-голяма обществена значимост.

    83
  • Нова марка в Канада отдава почит към писателката Маргарет Атууд

    Нова марка в Канада отдава почит към писателката Маргарет Атууд

    Канадските пощи представиха нова марка по случай 60-годишната кариера на световноизвестната канадска писателка Маргарет Атууд, прочута с романа си "Историята на прислужницата", предаде Франс прес.

    154
  • В скандалния роман на Сара Г. Фордън: Убиват Гучи пред портиера му

    В скандалния роман на Сара Г. Фордън: Убиват Гучи пред портиера му

    Когато на 27 март 1995 г. Маурицио е покосен от неизвестен убиец, най-логичният заподозрян е неговата бивша съпруга Патриция Реджани Мартинели, прочула се в медиите с прозвището Черната вдовица. Но дали зад едно от най-известните поръчкови убийства на века не се крие по-различен мотив? Сара Г. Фордън се впуска в щателно проучване на различни документи, за да създаде изящно написан и страховит портрет на една легенда, чието име все още се смята за еталон на класа и стил.

    93