Френски депутати и видни личности с петиция за "Коледа без Амазон"

Във Франция депутати от левицата и природозащитници като кмета на Париж Ан Идалго, личности от света на културата и асоциации се присъединиха към петиция, призоваваща да не се използва платформата на Амазон (Amazon) пред периода около Коледа, предаде Франс прес.

"Скъпи Дядо Коледа, тази година поемаме ангажимент за #NoelSansAmazon", изтъкват подписалите петицията, подета от днес.

Сред тях са депутати и шефове на обединения вляво, еколози. Освен социалистическият парижки кмет Ан Идалго, участват и еколозите от Гренобъл и Поатие - Ерик Пиол и Леонор Монкондюи (EELV), председателят на метрополията на Лион - Брюно Бернар, и Карол Делга, председател на Социалистическата партия в региона Окситания.

Франс натюр енвиронмон (France Nature Environmentnement), Грийнпийс (Greenpeace), Kонфедерацията на търговците във Франция и Френският съюз на книжарниците са сред подписалите се сдружения, както и режисьорът Сирил Дион, писателят Кристин Орбан, изпълнителят на шансони Франсоа Морел и карикатуристът Филип Гелюк.

Вносителите на петицията, които очертават мрачна картина на социалните, фискалните и екологичните последици от развитието на Амазон, пледират за привилегировано използване на местните магазини и кръговата икономика за коледни подаръци.

Подобни статии