Френското Национално събрание одобри затягане на правилата за ограничаване на разпространението на коронавируса

Националното събрание, долната камара на френския парламент, одобри инициативата на правителството за затягане на правилата за ограничаване на разпространението на новия коронавирус, предадоха Франс прес и ДПА.

АФП отбелязва, че законопроектът, гласуван след ожесточени дебати, предвижда предизвикващи полемика мерки като удължаване на действието на т. нар. здравен пропуск и задължителна ваксинация на медицинските работници. Този 9-и по ред антиковиден закон във Франция от март 2020 г. беше одобрен от Националното събрание със 117 гласа "за" при 86 "против".

Сега текстът отива в Сената за окончателно утвърждаване, което изпълнителната власт иска да стане факт до края на седмицата, на фона на стремителния ръст на новите случаи на коронавирус в резултат на разпространението на варианта Делта. Силно критикуван от част от обществеността, законопроектът отразява обявените от президента Еманюел Макрон на 12 юли мерки.

Ако има почти пълен консенсус за задължителната ваксинация на медицинските работници, пожарникарите и дори специалистите, работещи с възрастни хора, то такъв не е налице за удължаване действието на здравния пропуск, получаван при пълна ваксинация или направен наскоро отрицателен тест за коронавирус. Предвижда се от другия месец той да стане задължителен за достъп до кафенета, барове, ресторанти, молове и влакове, пътуващи на дълги разстояния. Здравният пропуск е силно критикуван от лявата и от крайнодясната опозиция.

С близо 1200 поправки, внесени в текста, разискванията по него бяха всичко друго, но не и спокойни, в Националното събранието, където левицата и десницата изразиха възражения по време на дискусиите, започнали в сряда следобед.

На фона на епидемичния взрив във Франция президентът Макрон неотдавна обяви затягане на действащите в страната антиковидни правила. От сряда, например, се изисква здравен пропуск за достъп до кина и музеи, отбелязва ДПА.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии