Футбол с вкус на политика: Испанците отказаха да изпишат Косово с главна буква, поляците не коленичиха на "Уембли"

Два скандала с остър политически привкус отенък белязаха световните квалификации.

Испанската национална телевизия, излъчваща мача на своите срещу Косово (3:1), отказа да изпише с главни букви абревиатурата KOS на гостуващия отбор.

На официалната страница на Футболната федерация на Испания, както и нейните профили в социалните мрежи, всичко бе нормално. Но не и в страниците на медии, на телевизията, излъчваща мача и т.н. Там съперникът бе наричан с "отбора", "състава", но не и със "страната".

УЕФА бе предупредена, че флагът и химнът на гостите няма да бъдат част от церемонията преди двубоя, а централата реагира остро и се закани дори за изхвърли испанците от световните квалификации. ФИФА също предупреди да не се допуска такова неуважение. Федерацията на Испания обаче не допусна гаф и всичко бе по план - с флаг и химн.

Причината за такъв тип отношение е, че Испания не признава декларацията от 2008 г., с която Косово се определи за самостоятелна държава. Припомняме, че България признава Косово като независима държава. Нашите съседи Румъния и Гърция обаче, които също като нас са членки на ЕС, категорично отказват да я признаят. Много страни по света не признават Косово, но това очевидно не пречи на участието на страната в международни спортни събития.

Преди две години подобен скандал имаше на европейското първенство до 17 години, когато испанците изобщо не изнесоха флаг на Косово и не свириха химна, сякаш играят контрола с отбор, събран преди мача из околностите.

"Това е подигравка с модерния свят и с нашата държава", изригна след мача снощи Аджим Адеми, визирайки показаното на екрана по време на телевизионното излъчване. И разкри, че от страна на федерацията на Испания проблеми не е имало, оказали са пълно съдействие и подкрепа на косовския отбор. Натискът е бил политически от важни фигури в страната-домакин.

По същото време на "Уембли" в Лондон полските национали отказаха да коленичат преди мача с Англия в подкрепа на инициативата на движението Black lives matter, станала традиционна за спортни събития. На терена домакините биха с 2:1.

Ден по-рано същото направиха чешките играчи преди гостуването на Уелс. Отаналите прави поляци разгневиха някои от английските медии, като вече се написаха гневни статии за това как "очевидно в Полша расизмът е нещо приемлино".

Полската делегация обясни ясно защо играчите не са пожелали да коленичат.

Те не мислят, че това помага по какъвто и да е начин на каузата за борба с расова и етническа омраза. Вместо да застанат на коляно, те показаха съпричастност по друг начин - капитанът на гостите Камил Глик даде знак на останалите и всички посочиха към пришитите на ръкава ленти с надпис "Respect", част от кампанията на УЕФА за справяне с проблемите на дискриминация.

Подобни статии

 • Виктор Орбан скочи срещу идеята за европейска Суперлига, хвали УЕФА

  Виктор Орбан скочи срещу идеята за европейска Суперлига, хвали УЕФА

  Унгарският премиер Виктор Орбан приветства позицията на УЕФА, която категорично отхвърля опитите за създаване на европейска Суперлига и продължава да изповядва принципа за единство на спортната дисциплина на европейско ниво и принципа на солидарност, информира Берталан Хаваши, началник на пресслужбата на унгарския министър-председател.

  50
 • УЕФА одобри напълно нов формат на Шампионската лига (ВИЖТЕ ПРОМЕНИТЕ)

  УЕФА одобри напълно нов формат на Шампионската лига (ВИЖТЕ ПРОМЕНИТЕ)

  УЕФА очаквано взе решение за нов формат на Шампионска лига. Това решение идва на фона на формирането на новата Суперлига от страна на 12 от топ отборите на континента, в разрез с всички правила на УЕФА и отделните национални федерации. УЕФА проведе днес своето заседание, в което по план бе приет форматът на новата Шампионска лига, който ще влезе в сила от 2023-а. Решението беше взето с единодушно решение на Изпълнителния комитет на УЕФА.

  48