Гандалф с послание към българите: призова за любов и равенство

Актьорът призовава българите за равенство и любов.

Гандалф отправи послание към българите за любов, толерантност и равенство. Видеопосланието бе качено на страницата във Фейсбук на Британското посолство у нас. Сър Иън Маккелън, известен с ролите си на магьосника Гандалф в трилогиите „Хобит“ и „Властелинът на пръстените“, на Лий Тибинг в „Шифърът на Леонардо“ и др., записа думите си на видео, а поводът е София прайд на 12 юни.

82-годишният актьор отбелязва, че е в Лондон, и много съжалява, че не може да дойде за събитието. Екранният Гандалф казва: „Ходил съм на много прайдове, шествия, демонстрации и празници по целия свят и винаги съм намирал за многообнадеждаващо да бъда сред себеподобни – гей и хетеро, които подкрепят принципите на равенството. Сигурен съм, че и вие се опитвате да установите тези принципи във вашата страна. Отнема време да погледнете извън собствените си граници и да видите прогреса, който хората като вас правят чрез решимостта си и взаимната любов. Затова не се отчайвате, нещата могат да станат и стават все по-добри. Примерите са по целия свят, ако това ще ви успокои и ще ви даде надежда. Затова с този оптимизъм аз ви изпращам любовта си и не забравяйте, че вие сте прави в борбата си за установяване на вашите човешки права. А тези, които ви се противопоставят, не са прави. Надявам се, че аргументите ви ще спечелят. До скоро. Чао!“

Междувременно активисти обявиха акция преди прожекциите от филмовата програма към прайда. Смята се, че ще има много силна реакция срещу македонския филм „Змия“. Той бе обявен за пропаганда на педофилията, тъй като в сюжета има приятелство между малко момче и възрастен мъж. „В действителност, филмът се отнася до предразсъдъците срещу един отхвърлен от обществото човек и едно дете, което успява да погледне отвъд тях“, твърдят организаторите на феста. И правят сравнение с класиката „Лолита“, в която има сексуална връзка на възрастен мъж с младо момиче. Докато в „Змия“ нещата са само приятелство.

Подобни статии