Газпром е прибегнал до запасите си, за да стабилизира пазара

Руският енергиен гигант Газпром е започнал да използва запасите си, за да подава повече природен газ по тръбопроводната мрежа и да стабилизира скока на цените. Това заяви в интервю за Би Би Си заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, цитиран от Ройтерс.

Рябков отхвърли всякакви предположения, че Русия лишава от газ европейския пазар, където електроенергията и синьото гориво рязко поскъпнаха тази година, след като недостатъчните доставки съвпаднаха със силно търсене в икономиките, възстановяващи се от ковид пандемията.
"Ние подкрепяме енергийната сигурност на Европа; искаме да работим съвместно . . . Газпром всъщност започна да изпомпва от резервите си в тръбопроводите, за да стабилизира пазара", каза заместник-министърът пред програма на Би Би Си, без да навлиза в подробности.
Информационна агенция Интерфакс, позовавайки се на данни от Gas Infrastructure Europe, съобщи, че Газпром е изпомпвал газ от хранилище в Хайдах, Австрия, за един ден на 7 октомври след скока на цените до рекордно високо ниво.
"Работим съзнателно, тихо, трезво за стабилизиране. Не е в наш интерес да разклащаме лодката допълнително", посочи Рябков. По думите му Русия би предпочела "мечи пазар" (с най-малко 20 на сто спад на цените - бел. ред.).

Подобни статии