Газът надскача цената на парното

Метанът поскъпна с над 22% за месец

Цената на газа през декември ще надскочи цената на парното в София,  ако се сбъдне прогнозата на обществения доставчик. 106,96 лева на мвтч прогнозна цена на природния газ за декември  обяви „Булгаргаз“ .

В нея не влизат цените за достъп и пренос, акциз и ДДС и цената е изготвена на базата на прогнозните стойности на ценообразуващите компоненти към 11 октомври, поясниха от обществения доставчик. Той ще внесе окончателното си предложение за цена в КЕВР на 1 декември.

Прогнозната годишна цена на топлинната енергия в София в момента е 98,48 лева на мвтч и тя ще се запази до януари. Тя е изчислена при средна прогнозна цена на газа от 51,08 лева за мвтч. Топлофикации прогнозират с между 50 и 80 процента поскъпване от 1 януари. Шефът на КЕВР Иван Иванов успокои, че то може да е под 30%.

В сравнение с прогнозната цена на европейските газови пазари за последния месец на годината в размер на 86 евро на мвтч или 168,20 лв. на мвтч, прогнозната цена за българския пазар е с 61,24 лева на мвтч по-ниска.  В евро прогнозната цена на „Булгаргаз“ е 54,67 евро на мвтч, която е с около 30 евро по-ниска.

84,39 лева е цената на газа за ноември според прогнозата на „Булгаргаз“. Това означава, че през декември поскъпването ще бъде с 26,7 процента. В момента топлофикациите купуват синьото гориво по 94,54 лева на мвтч.

Метанът от едно от най-евтините и изгодни за транспорта горива вече гони цените на бензина и дизела. За последния месец средната му цена е скочила с 22,16  на сто, или с 41 стотинки на  килограм според сайта за актуални цени на горивата фуело.нет. Вчера горивото се е продавало на българските метан станции и бензиностанции  средно по 2,26 лева на кг. 1,85 лева е струвало средно килото на 12 септември.  В същото време средната цена на бензин А 95 е била вчера 2,26 лв. на литър, а на дизела – 2,28 лева.

Освен от ръста на цената на газа таксиметровите превозвачи и моторни превозни средства на газ се оплакаха от дефицит и липса на горивото в неделя и понеделник. Проверка установи, че зареждането е възстановено и вчера вече нямаше проблеми.

Подобни статии