Газът скача с 10 ст., бензинът замръзва

Цените на световните борси се отразяват у нас с 15 дни закъснение

Бензинът и дизелът ще задържат цените си през август, но газът ще скочи с около 10 стотинки. Поскъпване се очаква и при метана.

Това коментира председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред „Телеграф“ по повод решението на ОПЕК за увеличение на добива на петрол и последвалия спад на цената на черното злато на световните борси.
По думите му у нас бензинът най-вероятно ще запази стойността си, а ако има понижение, то ще е с 1-2 стотинки. Увеличението на нефтодобива ще се проектира в България по-късно. В последните 6 месеца ние бяхме в посока на постоянно увеличение на цените. Колонката е вързана с международните цени на нефта, с изоставане с 5 -10 до 15 дни. Така от май има ежедневно повишаване на международните цени на нефта, затова и горивата поскъпват непрекъснато на колонките в бензиностанциите, обясни Терзиев.
Според него в рамките на следващите 10 дни ще има сериозни колебания. Когато тръгне 5 дни понижение на петрола, тогава може да се очаква корекция в цените. Всички са в очакване. Пазарите очакват на кое място ще се установи нефтът и международните цени на горивата, за да се разбере посоката, посочи шефът на петролната и газова асоциация.
Цената на пропан бутана обаче съвсем скоро ще стигне 1,20 лева на литър. Ще поскъпва и метанът, прогнозира Терзиев. Причината е, че цената им е била силно подценена през последната година.
Българският пазар е много евтин на колонка. През май и юни той изостана значително спрямо повишението на международните цени. В момента цените в бензиностанциите са на нормалните нива, които се очакваха през юни, а те се случиха през юли на колонка. До края на август ще има сезонно колебание на международните цени, но това на вътрешния пазар надали ще се отрази, обясни още шефът на петролната и газов асоциация.

Подобни статии