ГДБОП предупреди за интернет измами, вижте как действат мошениците

ГДБОП предупреждава, че през 2021 г. се наблюдава значително увеличение на измамни интернет обяви, основно в социална мрежа Фейсбук, привидно публикувани от чужди банки "предлагащи" изгодни заеми, съобщиха от МВР.

Комуникацията с потенциалните жертви на измамата се води на български език първоначално през приложението за чат на социалната мрежа, а в последствие през мобилни приложения за комуникация като "Whatsapp" и "Viber". Измамниците използват основно телефонни номера с телефонен код +33 (Франция), но са засичани и други, включително един български номер, предупреждават от ГДБОП.
В хода на чат комуникацията с потенциалните жертви на измамната схема престъпниците се представяли за директори и служители на чужди банки и изпращат снимки на чужди документи за самоличност, за да звучат по-убедително.

Измамниците искали да им бъдат изпратени снимки на документ за самоличност, като изпращат бланка на договор за заем, която жертвите е трябвало да разпечатат, подпишат, сканират и изпратят. След уведомяване на кандидатстващите лица, че са одобрени, извършителите на измамите започвали да искат от тях да направят неголеми банкови преводи към български банкови сметки, контролирани от измамниците, с основание "кандидатстване", "нотариална такса", "застраховка" и др., за да им бъде отпуснат заемът. Не са изключение и преводи под подобни предлози и чрез Western Union, Money Gram и EasyPay.

Подобни статии