Генералът - резидент на КГБ в София

Разжалваха го след опита за метежа в Черна гора

Снимка: Снимка: regnum.ru Ген. Леонид Решетников е шетал 6 години като шпионин из балканските страни – България, бивша Югославия и Гърция.

Ген. Леонид Решетников е роден през 1947 г. в Потсдам в бившата ГДР в семейство на подполковник от Червената армия и майка казачка. От 1976 г. до 2009 г. работи в Първо главно управление – външнополитическо разузнаване на КГБ, а после и в наследника му – Службата за външно разузнаване на Русия (СВР). Бил е резидент на КГБ в София, шеф на направление „Балкани“ на ПГУ на КГБ, началник на Информационно-аналитичното управление на СВР, директор на Руския институт за стратегически изследвания към Кремъл.

Ген. Леонид Решетников е роден през 1947 г. в Потсдам в бившата ГДР в семейство на подполковник от Червената армия и майка казачка. От 1976 г. до 2009 г. работи в Първо главно управление – външнополитическо разузнаване на КГБ, а после и в наследника му – Службата за външно разузнаване на Русия (СВР). Бил е резидент на КГБ в София, шеф на направление „Балкани“ на ПГУ на КГБ, началник на Информационно-аналитичното управление на СВР, директор на Руския институт за стратегически изследвания към Кремъл. 16 години е шетал като шпионин из балканските страни – България, бивша Югославия и Гърция. През 1970 г. завършва Историческия факултет на Харковския университет. От 1971 до 1974 г. е аспирант в СУ "Св. Климент Охридски", защитава дисертация с актуалната по това време тема „Българската политическа емиграция в Съветския съюз от 1923 до 9 септември 1944 г“. 
От 2017 г. е председател на борда на телевизионния канал „Царьград“, собственост на православния олигарх Константин Малофеев. Генералът владее свободно български и сръбски език. Заместник-председател и изпълнителен директор е на „Двуглав орел“.
В периода 1991-1994 г. чест гост на руското посолство в София е Иван Костов - и като финансов министър в две правителства, и като лидер на СДС, сменил Филип Димитров. По това време мисията се управлява от посланик Александър Авдеев в тандем с Решетников. Костов и покойният премиер Андрей Луканов често са демонстрирали близост с двамата дипломати. Всъщност в това няма нищо чудно, тъй като Командира е продукт на Луканов. Любопитно съвпадение е, че Авдеев е роден в украинския град Кременчуг, където Костов учи за летец. В началото на 2017 г. генералът бе пенсиониран от поста директор на РИСИ, като според редица медийни разследвания причината е скандалът, в който той намеси руската държава при опита за преврат в Черна гора.
Дружеството за развитие на историческо просвещение „Двуглав орел“ се определя като обществена организация, чиято главна задача е да очисти руската история от клеветите. То твърди, че не е политическа партия, но категорично се обявява за защита на сегашната власт в Русия. Председател на „Двуглав орел“ е православният олигарх Константин Малофеев. Именно Малинов запознава Малофеев с Цветан Василев. В свое интервю от преди години Малофеев сам разказва, че след фалита на КТБ, когато Василев се укрива в Белград, той се свързва с него чрез Малинов и дори му отива на гости, където двамата си „говорили за църкви“. Явно разговорът се оказва доста плодотворен, тъй като веднага двамата стартират общите си далавери с цел овладяване на апетитните активи, купени с откраднатите пари на вложителите в КТБ. 
През 2014 г. Малофеев създава тв канала „Царъград ТВ“ - интернет телевизия с информационна и аналитична насоченост. Защитава консервативни и монархически позиции и, разбира се, тезите на Путин. Ортаците на БГ Мадоф са в черен списък на ИС и САЩ заради подкрепата си за сепаратистите в Донецк и Крим. На квартета – Малофеев, Косарев, Гиргин-Стрелков и Бородай, е забранено да влизат в ЕС и САЩ. Дмитрий Косарев е бизнес партньор на Малофеев. Бородай е бил негов PR консултант, а след това и „първи министър-председател“ на самопровъзгласилата се Донецка народна република. Игор Гиркин-Стрелков е бивш бодигард на Малофеев. Бил е в спецчастите на наследника на КГБ – ФСС. Участник е във войните в Приднестровието, Босна и Крим. Гиркин е главният виновник за свалянето на малайзийския „Боинг“ с ракета „Бук“ над Източна Украйна, при което загинаха 295 души. Малофеев подпомага изпращането на казашките части, воюващи в Крим, чрез оглавявания от него благотворителен фонд „Свети Василий Велики“. 

Подобни статии