Георги Пашкулев: Какво не е ясно в Скопие?

Георги Пашкулев, главен редактор на БГНЕС. Той е потомък на Стоян Чалъков – учител и лекар на Воден в Егейска Македония, който превежда през 30-те години на XIX век Пасхалното евангелие с кирилско и гръцко писмо “на простаго виговор болгарского за тии болгари, кои не знаят читати книга писания болгарская, седящий по вся земля Македонская – солунска, вардарска, воденска, пазарска и сярска“.

От месец насам опозиция и управляващи в РС Македония твърдят, че не разбират къде е проблемът с България? Премиерът Зоран Заев на няколко пъти повтори, че вече се е загубил в спора с България, а опозицията отиде в налудничавото си твърдение, че “в София Македония ще бъде разпарчетосана!” /Това трябваше да се случи в началото на декември/.

Всъщност проблем няма!

– Двете страни не спорят за историята, а за фалшифицирането на историческите факти. Никой не оспорва съществуването на Климент и Наум, на цар Самуил, на братя Миладинови, на Григор Пърличев, на Гоце Делчев или пък имало ли е ВМОРО, ВМРО и т.н. Съгласно международното право, а и правото в самата РСМ “фалшифицирането на документи е престъпление”.

– България иска всички тези документи да не се съхраняват в Държавния архив в Скопие, а да бъдат масово разказани на обществото! Включително и за Втората световна война! Без премълчаването на нито един факт!

– София, а и всеки европеец, иска гражданите в РСМ да не бъдат възпитавани в омраза към България. Тук ще дадем само два примера от последния месец: Член на правителството на Зоран Заев обвини българския посланик в Скопие, че злоупотребявал с децата с увреждания, а други определиха предстоящото дарение на ваксини от България като цинично!

– България не отрича на никого правото, включително и в страната ни, да се определя както иска. Или черно на бяло – в РСМ живеят македонци и говорят на македонски език! Толкова е ясно, че само хора живеещи с омраза не могат да чуят тази десетки пъти повторена публично позиция от страна на Екатерина Захариева.

Груба грешка беше и ще бъде, ако в Скопие продължават да отлагат разрешаването на проблема с изборите! Така пропуснаха възможността работата на историческата комисия да напредне и тя да даде кураж на политиците при вземането на правилни решения. С изчакването на предстоящите парламенти избори в България ще бъде пропиляна още една година! По тази логика, ще трябва да се изчакат и президентските в България, и местните в РСМ в края на следващата година.
Изборите не могат да променят миналото, още по-малко идентичността на починалите! А, точно тук е решението на всички въпроси! Другото /промяната на идентичността – бел.авт./ е престъпление, което поставя под въпрос съществуването на правовата държава. Най-големият принцип в ЕС!
Всеки ще каже: Къде е проблемът тогава? Да, проблем няма и няма да има вето, отлагане или както искате го наречете, ако се покаже истината! Перцепцията /възприятието/, както казват в РСМ, е възможно само когато ГРАЖДАНИНЪТ знае пълната истина! Тогава и пътят към ЕС ще бъде мултиперспективен /съгласно методологията на проф. Драги Георгиев/ и за двете страни!
РСМ загуби няколко десетилетия за започване на преговори за членство в ЕС. И за това България няма никаква вина. Софийското вето е на един месец и само след един може да изчезне! София е готова истината да бъде разказана на МАКЕДОНСКИ на всички МАКЕДОНЦИ, без изключение!

Подобни статии