ГЕРБ: Партията на Цветанов е поредният фойеверк, който ще загасне

Поредният фойерверк, който просто незабелязано ще загасне. Така определи във Фейсбук зам.-външният министър Георг Георгиев от ГЕРБ намерението на бившия втори в партията - Цветан Цветанов да прави партия.

 

Цветанов официално призна, че подготвя свой проект по-рано през деня пред БТВ, като поясни, че наесен ще има създаден Инициативен комитет и ще се проведе учредително събрание. Цветанов обаче за пореден път критикува ГЕРБ и заяви,че няма да повтаря грешките при сформирането на структурите на ГЕРБ. Това на свой ред обаче предизивика вълна от възмущение от неговите бивши съпартийци - Георг Георгиев и депутатът Тома Биков. 

"Леденият душ, с който вчерашната социология обля политическото пространство, изглежда е простудил дори анализатора Цветан Цветанов. Тази сутрин той избра да се присъедини официално към компилацията от партии, които имат за свои единствен идеологически и идеен път атаките срещу ГЕРБ и дребното личностно противопоставяне. Фалстарт на политически проект, макар и обречен той на забвение", написа още Георгиев.

"Когато правиш нова партия, е добре да имаш идеология. Особено ако си имаш мозъчен тръст", написа пък на свой ред Биков. Той изтъква, че Цветанов явно бърка геополитическата ориентация с идеологическата. Евроатлантическата ориентация на България била факт от края на 90-те години на миналия век и това позициониране не се е променяло, защото се подкрепяло от голяма част от българското общество. "Ако господин Цветанов смята, че тя е породена от мозъчния му тръст, то означава, че не е добър анализатор. В рамките на сегашното управление, България направи поне две стратегически стъпки за утвърждаването на геополитическото си позициониране - сключи договор за закупуване на самолети F-16 и е на път да завърши ингеконекторната газова връзка с Гърция. Тези процеси са необратими", казва още Биков.

По думите му интересът на  Цветанов към геополитиката трябва да бъде съчетан с по-голяма информираност. И заподозря, че той използва геополитиката  като оправдание, за да напусне ГЕРБ в тежък за управлението момент.

"И накрая - ако господин Цветанов си е тръгнал от ГЕРБ заради хора като мен, то аз подадох молба за членство в партията не заради хора като него. Желая му успех в геополитиката и съм убеден, че след време ще разбере, че политиката е далеч по-сложно занимание, отколкото си мисли", завършва Биков.

Подобни статии

 • Удължиха извънредната обстановка до края на юли

  Удължиха извънредната обстановка до края на юли

  Ивънредната обстановка, която трябваше да приключи на 15 юли ще бъде удължена до края на месеца. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев по време на брифинг. На него присъстваха още председателят на Националния оперативен щаб генерал-майор д-р Венцислав Мутафчийски, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов и шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев.

  72
 • Обсъждат проекта за гората на Црънча, която бе спасена с дарение на Делян Пеевски

  Обсъждат проекта за гората на Црънча, която бе спасена с дарение на Делян Пеевски

  Обсъждат готовият проект за гората на Црънча, която става парк след дарение на депутата Делян Пеевски. Срещата е между главният архитект на Пазарджик, служители на общината и кмета на селото Ангел Руков, предаде Канал 3.

  34