Герджиков: Далече съм от кухнята, но е огромен риск да има правителство на малцинството

Правителство на малцинството е много нестабилно и е огромен риск. Това обяви пред БНТ вечният коментатор проф. Огнян Герджиков.

"Не знам кой реди кабинета, аз съм далече от кухнята, но е очевидно, че има сблъсъци, водещата роля е на "Има такъв народ". Слави е авторитарен тип, не позволява някой да му се меси, ако има твърдо становище по даден въпрос. От тази гледна точка малко си прилича с Бойко Борисов, един типаж са, не е нещо много по-различно, вероятно здравословни проблеми го въздържат да бъде министър-председател. Бих бил много изненадан, ако Слави Трифонов е кандидат за президент", каза Герджиков.

Според него не е сигурно, че предложението на ИТН ще мине в пленарна зала, тъй като има сериозни различия между "Има такъв народ" и партиите на протеста. "ИТН действа с особено самочувствие, при наличието само на 65, а не на 165 депутати, неизвестните са повече от известните", заяви Герджиков.

Той коментира предложения от "Има такъв народ" проект за кабинет: "Огромна част от предложените имена са непознати. Ради Найденов е изключително попадение, би бил добър външен министър. Петър Илиев е много качествен юрист, но се твърди, че е плагиатствал, аз обаче не виждам в тези имена изявени експерти, каквито са например на икономиката и на финансите в служебния кабинет. Допреди 2-3 дни бях оптимист, че ще има редовно правителство, но от вчера смятам, че е толкова крехка тази вероятност, че спокойно може да се счупи".

Герджиков уточни, че е важно с какви хора ще бъдат обградени тези министри, за да бъдат успешни или не, като съветниците са дори по-важни.

"Давам висока оценка на служебния кабинет, има изключително качествени хора, свършиха много добра работа. Бих бил щастлив, ако поне една част от тези министри бъдат част от редовен кабинет. 99,9 процента третият мандат ще бъде в БСП, те имат готова формула служебният кабинет да бъде като експертен кабинет, в това има много логика и разум. ГЕРБ ще бъдат държани извън властта, ерата ГЕРБ си отива", каза още проф. Огнян Герджиков и добави, че е нелепо да се твърди, че вървим към президентска република.

Подобни статии