Германия и Австрия с попарени очаквания за разхлабване на ограниченията

Европейските площади, където хората обикновено се събират пред претъпканите сергии, за да се насладят предколедно на горещо греяно вино, меденки, колбаси и други деликатеси, тази година са почти празни. Коледните базари, ценена традиция в Германия, Белгия, Франция и други съседни страни на много места бяха включени в дългите списъци от отменени или ограничени заради пандемията събития.

Въпреки, че Франция започна да смекчава постепенно ограниченията в обявени от президента Макрон миналата сряда три стъпки, затворени остават ресторанти, барове и пространства за публични и частни събития. От събота нехранителните магазини имат разрешение да отворят, а гражданите - да напускат домовете си до три часа дневно за спорт и отдих. Смекчаването дойде след близо месец строга карантина, при която дневния брой на новозаразените намаля до 12 450 в петък спрямо над 60 000 в началото на ноември.

Чешкото правителство също разреши на ресторантите и магазините да отворят от четвъртък, 3 декември, след като епидемичната вълна, заляла страната, започна да отслабва. Това стана възможно след като оценката на епидемичната ситуация бе променена от ниво пет (най-опасна) до ниво три. Вечерният час ще бъде отменен, но заведенията трябва да затварят до 22 ч. Музеи и галерии ще могат да отворят с намален капацитет, могат да бъдат подновени и спортните занимания на закрито.

Германия ще преразгледа антивирусните ограничения в началото на януари, заяви премиерът на провинция северен Рейн-Вестфалия Армин Лашет, след като Ангела Меркел, на която Лашет е съпартиец, се договори с лидерите на 16-те германски провинции за затягане на мерките срещу коронавируса най-малко до 20 декември, a много вероятно да бъдат продължени и след Нова година. Министърът на икономиката Петер Алтмайер посочи в събота, че мерките могат да продължат до началото на пролетта, ако броят на заразените не бъде поставен под контрол. Броят на потвърдените случаи на коронавирус в страната нарасна с 14 611 за едно денонощие до общо 1 042 700, смъртните случаи се увеличиха със 158 до общо 16 123, предаде Ройтерс.

Федералният канцлер на Австрия Себастиан Курц попари очакванията за бързо разхлабване на ограниченията след изтичане на срока на локдауна, в който се намира страната, като заяви в интервю за местен всекидневник, че и след 7 декември страната ще трябва да живе с тежки ограничения. "За всекиго трябва да е ясно, че седмици и месеци ще живеем с известни ограничения", посочи канцлерът. Според Курц целта е първо внимателно да бъдат свалени мерките и отново да тръгне търговията и училищата. Това обаче зависи от броя на заразените. Колкото по-високи са те, толкова по-трудно ще бъде да предприемем стъпки по отварянето, допълва канцлерът.

В белгийския град Лиеж няколкостотин души бяха задържани в събота вечерта заради участие в неразрешен протест срещу противоепидемичните мерки в страната. Участниците в него възразяват срещу въведения преди месец в страната вечерен час, с който се забранява движението между 22.00 и 6.00 ч. в Брюксел и Валония, и между 0.00 ч. и 5.00 ч. във Фландрия. В петък правителството реши да запази това ограничение поне до януари, но разреши да бъдат отворени нехранителните магазини. Досега жертвите на Ковид в Белгия са близо 17 хиляди, като почти половината от тях починаха от октомври насам.

Гръцкото правителство се надява да отвори магазините "в някой момент преди празниците", заяви вчера правителственият говорител Стелиос Пецас, като добави, че решението ще зависи от епидемиологичните данни. Той добави, че е малко вероятно да се разрешат пътувания между различните области на страната. Вторият локдаун на Гърция влезе в сила на 7 ноември и първоначално трябваше да завърши на 30 ноември, но беше удължен до 7 декември, след като втората вълна на пандемията доведе до голям брой пациенти в тежко състояние и смъртни случаи. Същевременно премиерът Кириакос Мицотакис призова по време на коледните празници да не се организират големи събирания, за да се намали до минимум рискът от разпространение на вируса.

"Ще имаме различна Коледа тази година, в много по-ограничен състав, с нашите семейства, с хората, които обичаме, евентуално с още едно семейство", заяви Мицотакис по време на посещение в болница в Солун.

Подобни статии