Германия ще плати за приемането на афганистанските бежанци

Положението в Кабул, свързано с евакуацията на гражданите на Германия и хиляди афганистанци, придобива характер на хуманитарна катастрофа. В условията на остра политическа борба преди федералните избори опозицията в Германия хвърля цялата отговорност за случващото върху ръководителите на външното министерство Хайко Маас (ГСДП) и на министерството на отбраната Анегрет Крамп-Каренбауер (ХДС).

След среща с канцлера Ангела Меркел двамата министри признаха своята отговорност за погрешната оценка на ситуацията в Афганистан. На срещата в канцеларията на Меркел Маас огласи план за по-нататъшните стъпки на правителството за преодоляването на кризата в Афганистан. Той е съставен от пет точки, основната от които е запазването и след 31 август на възможности за евакуация от Кабул.

Засега летището на Афганистан се контролира от въоръжените сили на САЩ и Турция. На територията на летището има и подразделения на Бундесвера и на германските сили със специално предназначение. Представители на талибаните настояват за окончателно изтегляне на всички въоръжени сили на чужди държави от територията на страната, като в противен случай ще ги възприемат за окупационни. Във връзка с това Маас предлага преговори с талибаните. За тази цел за Доха, столицата на Катар, вече е заминал специален пратеник на правителството на ФРГ.

Но без американска военна подкрепа ще бъде невъзможно да се удържи летището в Кабул, твърдят експерти, цитирани от германската новинарска медия n-tv. Като се позовава на американски и британски източници тя констатира, че приключването на евакуацията на желаещите да напуснат страната до 31 август е нереално заради хаоса на летището в Кабул. Сега в евакуацията участват 28 транспортни самолета на САЩ и 61 лайнера на техни съюзници.

Втората точка от плана на Маас е необходимостта от преговори с граничните на Афганистан държави да приемат бежанци. За това им се предлагат 100 милиона евро. Да напомним, че по време на неотдавнашната визита в Москва канцлерът на ФРГ помоли руския президент Владимир Путин за съдействие в преговорите на Берлин по този въпрос с ръководителите на постсъветските централноазиатски републики. Но не бе постиганата договореност с Москва, защото германската страна разчиташе Ташкент и Душанбе да приемат афганистански бежанци при безвизов режим. Русия се опасява, че по този начин на нейна територия ще проникнат нелегални афганистански имигранти, включително с екстремистки уклон.

Третата и четвъртата точка от плана се отнасят за ускорено издаване на германски визи за афганистански бежанци. За това ще бъде необходимо увеличаване на броя на служителите в посолствата на ФРГ в съседните на Афганистан държави. Понастоящем около 4000 афганистанци, напуснали Кабул с американски военни самолети, са настанени във военни бази на САЩ на територията на Германия (в Бавария и Райнланд-Пфалц), но те нямат германски визи.

И накрая, в петата точка на плана се говори за увеличаване на финансирането на програмата за гражданите на Афганистан, които особено много се нуждаят от защита. Нейният обем трябва да бъде увеличен с 10 милиона евро. Работата е в това, че в цяла Германия са създадени на провинциално равнище така наречените комисии за бежанците, които поради положението в Афганистан изпитват голяма нужда от допълнителни средства.

Подобни статии