Германските социалдемократи, "Зелените" и свободните демократи подкрепят започването на официални преговори за коалиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС Съпредседателката на "Зелените" Аналена Бербок каза, че коалицията трябва да бъде за "реформа и прогрес, за да бъде това десетилетие на обновлението"

Лидерите на лявоцентристката Германска социалдемократическа партия (ГСДП) и две по-малки партии са се споразумели да препоръчат започването на официални преговори за съставяне на управляваща коалиция. Това каза днес кандидатът на ГСДП за канцлерския пост Олаф Шолц, цитиран от Ройтерс.

Социалдемократите, които постигнаха най-висок резултат на парламентарните избори в Германия миналия месец, "Зелените" и пробизнес ориентираната Свободна демократическа партия (СвДП) казаха, че проучвателните разговори, целящи да бъде установено дали трите формации имат достатъчно общи позиции, за да сформират заедно правителство, са били конструктивни.

"Възможно е ново начало с участието на трите партии", каза Шолц на пресконференция, на която обяви, че има сделка за пътна карта за преговори.

"Ако партии, които са толкова различни могат да постигнат съгласие за общите предизвикателства и решения, то тогава това ще е възможност за обединение на страната ни", каза лидерът на СвДП Кристиан Линднер. Той визира "светофарната" коалиция, която е наречена така заради цветовете на трите партии. Според Линднер тя предлага "шанс за възможна коалиция, която би могла да е по-добра от сбора на частите й". Това би била първата такава коалиция на федерално ниво в Германия и ще сложи край на 16-те години в управлението на консерваторите на канцлерката Ангела Меркел.

Съпредседателката на "Зелените" Аналена Бербок каза, че коалицията трябва да бъде за "реформа и прогрес, за да бъде това десетилетие на обновлението".

"Сега сме убедени, че от много време насам нямаше такава възможност за модернизиране на обществото, икономиката и правителството", каза Линднер.

Шолц каза, че се очаква до понеделник и трите партии да обявят дали ще участват в официалните преговори. "Зелените" ще проведат партийна конференция в намален състав, който може да се срещне този уикенд. Преговарящите от СвДП ще се консултират с изпълнителните органи на партията, преди да продължат, отбеляза ДПА.

Според пътната карта на преговорите за коалиция, цитирана от Ройтерс, една от точките, договорени от трите партии, е отказ е от електроцентралите, работещи с въглища, до 2030 г. Те са се споразумели и 2 процента от германската земя да бъде използвана за инсталиране на вятърни генератори, всички покриви на сгради, за които има възможност, да бъдат оборудвани със слънчеви панели, и времето за планиране и издаване на разрешителни да бъде намалено поне наполовина. Те са се съгласили и да повишат минималната заплата до 12 евро на час през първата година на управлението си и да не вдигат възрастта за пенсия или да намаляват пенсиите.

Подобни статии