Гинес иска от Дони 9000 паунда

Играе йога на брега на Черно море.

От книгата на рекордите „Гинес“ съвсем официално поискали 9000 британски лири от Дони, за да го впишат заедно с Ивайло Христов и Коцето Калки. Това се случило при установяване на комуникация с „Гинес“, откъдето му заявили, че срещу 9000 паунда такса бързо ще впишат рекорда на спектакъла „Секс, наркотици и рокендрол“. А без тези пари трябва да се чака по-дълго и преминаването на процедурата.

Парите обаче няма как да бъдат дадени, защото армейският театър е продуцент на спектакъла и такива суми не се предвиждат в бюджета. Добрин Векилов - Дони заедно с Ивайло Христов и Коцето Калки вече 28, почти 29 години участва в спектакъла „Секс, наркотици и рокендрол“ в Армията и продължават да го играят. А сегашният рекорд в книгата е 25 години и не се играе от 2010-а.

Всъщност опитите за вписване в рекордите са още преди три години. Дони написа в социалните мрежи: „Ние играем три години повече засега, но все още официално нямаме рекорд. Може пък да ни забележат.“ След това предприел начини за свързване и от там получил офертата, разбирайки, че за бързия път трябва такса от над 20 000 лв., колкото са тези 9000 паунда, а за бавния и най-сигурен трябва повече време.

„Секс, наркотици и рокендрол“ в Армията последно за сезона ще се играе на 31 май. Играха и по време на локдауна, когато се разрешаваха представления пред 30% от публиката. Миналата година с този спектакъл е трябвало да бъдат на турне из Германия, когато заради пандемията са затворени там всякакви театри. Дони се надява скоро това да продължи след тоталното падане на локдауна. А плановете са през 2023 г. да направят и околосветско пътешествие с този спектакъл. Имат добър пример с концертите и турнето, с което обиколиха планетата, с група „Фондацията“. Готвят се след две години за 30-ия юбилей на „Секс, наркотици и рокендрол“ да направят подобна обиколка, като минат през Япония, Щатите и т.н.

А що се отнася до „Гинес“, то всъщност това не е първото участие на Дони в книгата на рекордите. През 1996 г. той заедно с Коцето Калки, Теодосий Спасов, Николай Иванов, Марина Великова и Драган Милев - Дари се качва на 5350 метра надморска височина и прави концерт. Този рекорд бе вписан в „Гинес“ и се задържа повече от десетилетие.

Сега още преди Великден Дони заедно с жена си Нети и дъщеря им Лилия отиде на морето да прекара празниците. Те бяха на Южното Черноморие, край Варвара, което от години е тяхно любимо място. От публикации в социалните мрежи става ясно, че там семейство Векилови активно се занимавало с всякакви спортни и духовни дейности, като тренировки и медитация.

Казва, че на дъщерята много добре й работи фантазията и си измисля всякакви истории, които направо си стават за комикс. Тя му подарила преди време книга, която направила съвсем сама – всъщност събрала няколко листа с история и рисунки. В нея разказва за корейско момиче, което може да си сменя расата.

Дъщерята свири на виолончело и понякога с татко си правят дуети, като той свири на пиано. На 7 май Дони навърши 54 г., а дъщерята и жена му на няколко пъти му пели песничката, с която му честитят рождения ден. Иначе му подарили различни дрехи, като тениски. „От години не празнувам публично рождения си ден, а със семейството. Живот и здраве, да дочакам кръгла годишнина и ще направя нещо. Хората, които се женят или празнуват, обикновено обръщат внимание на всички други, а не на себе си“, казва изпълнителят на „Ближи си сладоледа“ и „Уморени крила“.

Със своето артистично семейство Дони готви няколко проекта. Първият е да направи турне с жена си Нети. Вторият е по-самостоятелен - да представи собствения си солов проект, който засега се пази в тайна. Знае се, че записва със симфоничен оркестър, но ще има и много етно моменти и инструменти, като кавал, гъдулка, арменски дудук.

Третият проект е турнето с „Фондацията“ из страната, на което, както „Телеграф“ писа, ще участват едни от най-изявените родни роквокали. Той стартира през юни.

Дони от десетилетия усилено се занимава с освобождаване на чакрите си, той е следовник на духовните постулати на будизма. Открива ги заедно с Коцето Калки и група „Медикус“.

„На 54 се чувствам по-добре от знания и умения в сравнение с преди 30 години. Не съм загубил енергията, но тогава тя бе първична, по детски. Имаше по-малко знания, но пък много експлозия от енергия. Сега тази енергия е овладяна и мога да върша повече неща“, каза Дони в предаването „Преди обед“.

Според едно от обясненията му, циркулиращи из нета, станал вегетарианец, след като ял десерт с млечен шоколад и получил стомашна криза. Затова сега си прави упражненията и поддържа според някои доста кльощава фигура, а според самия него напълно идеална и все с едни и същи килограми.

Казва, че работи да овладее експанзивността си и своите предишни избухвания. „Работя за това, експанзивен бях като млад, но съм достатъчно аналитичен. С годините това се случи по линия на анализа. Човек трябва да погледне на себе си от разстояние, сякаш гледа от небето“, обяснява рокаджията.

Дони смята: „Животът предлага релефи – в радостта има мъка и в мъката има радост, мракът ражда светлина и обратното.“ Често цитира Джон Ленън: „Животът е това, което ти се случва, докато правиш други планове.“

Събира се с Момчил в Бургас

След като дълги години е отказвал, по собствените му признания Дони най-накрая ще се събере заедно с Момчил за общ концерт.

Той ще бъде като част от турнето на „Фондация“. Предвиден е за 6 август и ще бъде в Бургас. В предаването „Денят започва с Георги Любенов“ Дони заяви, че години наред не е искал да се събират с Момчил. Сега ще направят само един концерт, за да видят какво ще се случи и как ще реагира публиката на това, как ще работя заедно. „Различни сме не само визуално, а вероятно и вътрешно“, казва Дони. Според него засега всичко върви идеално и Момчил се инплантирал много добре към „Фондацията“, където ще свири на клавишни в този концерт.

„Когато правихме „Фондацията“, най-важното бе дали ще можем да се понасяме един друг. Имаме общи възгледи за основните неща в живота, за политика и култура. Другото е професионализъм. Всеки е достатъчно утвърден в своята плоскост и нямаме такова его, каквото имахме на по-млади години. Спорим постоянно, но професионално“, пояснява Векилов.

Първи пробива в MTV

Дони и Момчил са първите български изпълнители, излъчени по MTV, с песента им „Ближи си сладоледа“, сочи кратката биографична справка.

Първият хит на дуета обаче е „Уморени крила“ от едноименния албум. Тази песен на Дони пробива и на Запад и влиза в топ 10 на холандския „Билборд“. Видеоклипове на Дони се излъчват и по френския музикален канал МСМ, а английското музикално списание Q причислява дуета Дони и Момчил към най-успешните световни групи на 1997 г. заедно с U2 и Oasis.

Дони става известен първо с група „Атлас“, където пее и свири на бас, след това и с „Медикус“. После твори със съпругата си Антоанета Добрева-Нети. Сега се изявява с „Фондацията“, която е негова идея.

Подобни статии

 • Киану Рийвс сподели кои са любимите му песен, филм и сандвич

  Киану Рийвс сподели кои са любимите му песен, филм и сандвич

  Звездата от „Матрицата“ Киану Рийвс разкри коя е песента, която застава на първо място в списъка му с любими парчета – Love Will Tear Us Apart на групата Joy Division. Това сподели самият той след дълго чудене по време на участието си във вечерното шоу на Стивън Колбер, когато водещият му предостави специалния си въпроник, съдържащ 15 питанки.

  116
 • Лили Иванова и Аня Пенчева се обясниха в любов

  Лили Иванова и Аня Пенчева се обясниха в любов

  Благодаря на Аня Пенчева за уважението към мен и моето творчество, това възкликна примата на българската естрадна музика Лили Иванова за една от иконите на родното ни кино и театър Аня Пенчева. Причината за признателността на певицата към нея е скорошно интервю на Пенчева, в което звездата от „Време разделно“ признава, че запоследно е плакала именно на концертите от края на 2021-а на Иванова в София.

  85