"Гьоте институт" отбелязва Деня на будителите с онлайн едитатон

"Гьоте институт" отбелязва Деня на будителите и значението на музейното дело с онлайн едитатон - уъркшоп за допълване на съществуващи и създаване на нови статии в българската "Уикипедия".

Събитието е част от проекта "Музеят - място за среща" и ще продължи от 27 до 29 октомври, уточняват организаторите.

В рамките на едитатона ще се създават и допълват статии за музеи, археологически и исторически обекти. Участниците ще се запознаят със системата за качване и промяна за статии, както и с основните стратегии за структуриране и подготвяне на текстовете и изображенията.

Водеща на уъркшопа ще бъде Жюстин Томс - член на българското уикипедианско общество.

Като участници са поканени музейни работници, педагози, пиари, историци, изкуствоведи и изследователи, чиято работа и интереси са свързани с музейното дело и културното наследство.

Подобни статии

 • 17 октомври - Международният ден за борба против нищетата

  17 октомври - Международният ден за борба против нищетата

  Международният ден за борба против нищетата. Отбелязва се от 1993 г. по инициатива на бившия генерален секретар на ООН Хавиер Перес де Куеляр и на френската благотворителна организация "АТД - Кар Монд", одобрена с резолюция A/RES/47/196 на Общото събрание на ООН от 22 декември 1992 г.

  101
 • 16 октомври - Празникът на авиацията и Военновъздушните сили

  16 октомври - Празникът на авиацията и Военновъздушните сили

  Празникът на авиацията и Военновъздушните сили. Отбелязва се с Разпореждане 400 на Министерския съвет от 1 юни 1963 г. Годишнина от първия в историята на българската авиация и в Европа полет на самолет /1912/ с разузнавателна цел в реални бойни условия по време на Балканската война (1912-1913). Освен разузнаване на силите на противника е осъществено първото над стария континент бомбардиране от въздуха в истинска фронтова обстановка. Пилотът поручик Радул Милков и наблюдателят поручик Продан Таракчиев летят със своя "Албатрос" над Одринската крепост, разузнават разположението на резервите и успяват да хвърлят две ръчни гранати над гара Караагач.

  219
 • 15 октомври - Световният ден на чистите ръце

  15 октомври - Световният ден на чистите ръце

  Световният ден на чистите ръце. Отбелязва се от 2008 г., обявена от Общото събрание на ООН за Световна година на хигиената, по инициатива на организацията Глобално публично-частно партньорство за миене на ръце (дн. Глобално партньорство за миене на ръце), с цел повишаване на информираността на обществеността за значението на миенето на ръцете като мярка за предпазване от болести. През 2008 г. в отбелязването на деня се включват 120 млн. деца от 70 страни, припомня БТА. Всяка година в инициативата се включват близо 200 млн. души от над 100 страни. Мотото на деня за 2021 г. е: "Нашето бъдеще е в ръцете ни. Да бъдем заедно".

  185