Гласът на Никола Гюзелев секнал, спасила го Ванга

Има чудеса и това е едно от тях: Ванга спасила оперната звезда Никола Гюзелев, за да може да разнася славата на българските гласове по цял свят.

През 1982 г. Ванга е посетена от оперната звезда. Световноизвестният бас отишъл при нея много уплашен, защото, докато изпълнявал ария на сцената на Софийската опера, гласът му изведнъж секнал. Просто бил онемял.

Никола Гюзелев мислел, че е болен, макар лекарите да не виждали обективни причини, но певецът искал съвет от пророчицата при кой доктор да се лекува. Тя отхвърлила опасенията му. Неприятният инцидент според нея бил предизвикан от самия певец. По време на изпълнението си той умишлено прескочил един пасаж, в който се пеело за Бога. “Ти не само усети, че гласът ти изчезна, но и видя нещо”, казала му тогава Ванга.

Оперното светило по-късно си признало, че наистина е видяло пред себе си някаква ръка, която му направила знак да спре да пее. Петричката врачка му дала съвет преди всеки концерт да купува по кошничка бели цветя и да ги оставя пред олтара на някоя църква. Гюзелев се вслушал в нейната заръка и оттогава не му се случвало да онемее на сцената. Той го изпълнявал винаги и кариерата му продължила със световна слава.

Гениалният поет Евтим Евтимов бил един от най-близките хора на Ванга от известните българи, но първоначално проявявал скептицизъм. Двамата са съграждани и се познават от младостта си, къщите им в Петрич са съседни. Много от това, което са си говорили, обаче си остава тайна. Поетът малко е разказвал за общуванията си със сляпата пророчица.

Казва, че веднъж в разговор я е запитал: „Виждала ли си Господ поне насън“? Пророчицата отвърнала, че ако някой му каже как го е видял, да знае, че лъже. Ванга казала, че вижда само едно око като огън, което й говорело някъде в безкрая. Поетът на едни от най-хубавите любовни стихове в нашата литература завършва със собствено съждение: „Бог е любов. Най-хубавото на любовта е, че никой не знае какво е тя и не може да я опише. Силата й е в нейната необяснимост“.

Първоначално Евтим Евтимов бил скептичен към пророческите виждания на съседката си. Веднъж поетът си спомня: „Осиновената дъщеря на пророчицата, Ванче се казваше, едно много мило девойче, работеше при мен в радиовъзела. Един ден ми казва: „Другарю Евтимов, идете при майка ми! Тя ще ви каже много неща. Най-вече как ще станете голям човек“. „Аз и сега съм си голям“, шегувам се, като имам предвид ръста си. Майка ми и Ванга бяха големи приятелки. В ония години гадателката не я разбираха много, хората я обичаха, но не и властта. Не смогнах да отида. Един път Ванче пак предава думите на майка си: „Кажи му, че ке стане голем човек, мари“! Младият Евтимов обаче така и не отишъл да му гледа. А пред дома й винаги е имало тълпи от къде ли не – от цяла България и от чужбина.

Три-четири дни след тези напористи покани от страна на Ванга Евтимов неочаквано получава телеграма от тогавашното издателство “Народна младеж” - по това време то е към Централния комитет на комсомола и е откривател на таланти. Издателството кани поета веднага да отиде в София. А дали точно това не е видяла сляпата пророчица, пътят към славата на видния си след време съгражданин, и да го предупреди.

Евтимов казва, че пристига при директора на издателството Валентин Караманчев. Той пък го отвежда при първия секретар, който му казва: „Твоите колеги са всички в София, трябва и ти да дойдеш. Ще заместваш половин година Слав Христов Караславов, който излиза в творческа отпуска“. Така петричанинът с талант става от раз завеждащ отдел „Поезия“. А по-късно става и директор на издателство „Народна младеж“. Тогава е само на 33 години, автор е на две-три книги.

След този случай Евтим Евтимов започва да ходи при Ванга. Но какво са си говорили, така и не става ясно.

Бедрос Киркоров, бащата на Филип Киркоров,благодари на пророчицата

Бедрос Киркоров разказа, че синът му е бил много болнаво дете и всички му вещаели смърт, но Ванга го спасила.

Това се случи в програмата “На самом деле” на Първи канал - ОРТ, на руската национална телевизия.

Самият Бедрос три пъти бил ходил при Ванга. Отначало нещата не потръгнали. Бедрос каза, че бил чувал как Ванга е голяма пророчица, но изобщо не вярвал на това. Нещо все пак го глождело. Отишъл в Петрич от любопитство и да провери какво ще му каже пророчицата. Запознал се с момиче, което също искало да влезе при Ванга. Двамата отишли до дома на гадателката, правейки се, че много са загрижени. Ванга, която имала навика да излиза и да казва кой да влезе и кой не, обаче веднага заявила на двойката, че са измамници и не ги пуснала в дома си. Направио ги скастрила, като започнала силно да вика, че са дошли с измама и й губят времето. Тогава Бедрос вече започнал да вярва в силата на пророчицата.

Второто посещение на Бедрос при Ванга било доста по-успешно и след години след първото. По това време Киркоров имал проблеми със силна болка в крака, която докторите не успявали да излекуват и направо се бил отчаял. Ванга му казала как да се избави от проблемите си и му рекла още, че той пак ще се върне при нея. Бедрос Киркоров не вярвал, че ще може да се оправи, но това се случило.

Сле години обаче той наистина се върнал при Ванга, когато го застигнала голямата беда. Синът му Филип заболял, когато бил 10-годишен. Бедрос не уточнява точно какво е заболяването, но става ясно, че някои дори го мислели за смъртоносно. По предишни интервюта на Филип и на бившата му съпруга Алла Пугачова се знае, че певецът е имал някакви големи проблеми в областта на корема, но така и няма уточнение точно какви са били. Напразно ходели при различни лекари, които все не успявали да помогнат на бъдещата голяма шоу звезда.

Та Бедрос решил за трети път да отиде при Ванга и сега най-искрено да я моли за помощ. Ванга му назначила необикновено лекарство – морски зърнастец (известен още и като суперхраната облепиха или ракитник) със зехтин. По това време в района на Петрич растението се отглеждало в околностите като култивиран продукт и дори го изнасяли за чужбина. Изобщо не било трудно да се намери и да се накисне в зехтин. Речено-сторено и започнали да дават на малкия Филип странния илач. Скоро момчето се вдигнало на крака и започнало пак да прави бели.

Бедрос Киркоров разказа още, че Ванга предвещала и бляскаво бъдеще на 10-годишния Филип. Тя казала тогава на бащата, че не само ще се излекува от болестта, но и че ще стане много популярен. Тя го виждала метофирично, покачен на планина, на висок връх и държащ някаква пръчка, която по-късно Бедрос изтълкувал като микрофон.

В свое интервю по-рано и Алла Пугачова разказва подобна история. Тя твърди: “Той е бил много буйно дете, но се разболява тежко. Имал е едни огромни очи само и хилаво тяло. Баща му се бил отчаял. Обиколил е всички църкви в България да моли изцеление на сина си. Отишъл е и при Ванга”.

Подобни статии