Главният медицински експерт на САЩ се усъмни в руската ваксина за COVID-19

Главният медицински експерт на САЩ д-р Антъни Фаучи се усъмни в ефективнстта на руската ваксина, която според властите в Москва е готова за използване срещу новия коронавирус, пише американският вестник The Hill.

"Това да имаш ваксина и да докажеш, че тя е безопасна и ефикасна са две различни неща", отбеляза той пред National Geographic по време на дискусия.

Коментарите му дойдоха малко след като руският президент Владимир Путин заяви, че страната му се е превърнала в първата държава, одобрила ваксина за COVID-19, макар това да се случи преди края на пълните клинични изпитания.

По думите на Путин ваксината е преминала през изпитанията и е доказала, че дава устойчив имунитет срещу COVID-19, който според университета Джонс Хопкис зарази над 20 млн. души по света.

Въпреки това все още не са завършени последните тестове от третата фаза на клиничните изпитания на руската ваксина, което предизвика скептицизъм сред международните експерти относно ефективността на препарата.

Фаучи, директор на Националния институт по алергии и заразни болести (НИАЗ) на САЩ и ключов член от екипа за борба с вируса на Белия дом заяви, че още няма доказателства, които да подкрепят твърденията на Путин.

"Надявам се руснаците наистина, категорично да са доказали, че тази ваксина е безопасна и ефективна. Но сериозно се съмнявам в това", каза той, като допълни, че американците трябва да разберат процеса по одобряване и пускане на пазара на една безопасна и ефективна ваксина.

Фаучи заяви, че е "предпазлив оптимист" що се отнася до надеждите да има ваксина за COVID-19 до края на годината. На 31 юли той заяви пред Конгреса, че е окуражен от информацията за разработките на ваксини в САЩ, но предупреди, че "няма гаранция, че ще се разработи безопасна и ефективна ваксина от тях".

Още по темата: COVID-19

Подобни статии