Главният прокурор на Унгария Петер Полт иска имунитета на зам.-министър

Главният прокурор на Унгария Петер Полт заяви, че е подал днес искане до председателя на парламента за отнемане на имунитета на депутата от управляващата партия ФИДЕС Пал Вьолнер, заподозрян в приемане на подкупи и други престъпления, предаде Асошиейтед прес.
Вьолнер, който е заместник-министър на правосъдието, е разследван, че редовно е получавал подкупи на стойност между 2 и 5 милиона форинта (между 6180 и 15 450 долара) от Камарата на служителите в съдебната система на Унгария, каза Полт.

Заместник-министърът e заподозрян, че се е съгласявал да се заеме с конкретни случаи в замяна на подкупи от председателя на камарата.
Вьолнер отрече да е извършил престъпление, се казва в изявление, направено чрез негов адвокат и публикувано на сайта 24.hu. Той обяви, че е подал оставка от поста парламентарен държавен секретар за правосъдното министерство и сътрудничи на властите.
Искането за отнемане на имунитета на Вьолнер е рядък пример за предприемане на официално разследване срещу високопоставен служител в Унгария. Опозиционни политици отдавна обвиняват Полт, който е от ФИДЕС, че не преследва случаи на корупция с участието на депутати и правителствени служители от управляващата партия.
Главният прокурор заяви, че срещу Вьолнер могат да започнат наказателни процедури, ако бъде снет депутатският му имунитет.

Подобни статии