Гледат мярката за неотклонение на Илиян Бабичката, обвинен в кражбата на джипа на Плевнелиев

Софийска районна прокуратура внесе в съда искане за задържане под стража на обвинения за кражбата на джипа на президента Росен Плевнелиев.

Софийският районен съд ще разгледа мярката за неотклонение на Илиян, по прякор Бабичката, в ранния следобед. Той е един от тримата, заподозрени за кражбата на автомобил на президента Росен Плевнелиев (2012-2017) и бе задържан вчера.

Мъжът е криминално проявен и осъждан. Той е обвинен като помагач. Според получената оперативна информация, заедно с други двама мъже, също познати на МВР, за други подобни престъпления, е откраднал паркирания на ниво 1 в столичен мол автомобил, който управлявала съпругата на Плевнелиев.

БТА съобщи, че полицаи от няколко сектора на МВР са били едновременно на три адреса в София и един в с. Микрево. Така е задържан единият от мъжете, познат като "Илиян Бабичката". Другите двама - "Владо Македонеца" и "Ивайло Фаската", са обявени за общодържавно издирване.
Полицията търси и колата, която ползвали като "работна" за кражбата. На адреса на "Бабичката" в кв. Бенковски" са намерени и иззети "Ауди", с германски номера и опожарено в предната част. Установено е, че колата е обявена в Интерпол за издирване. Пред адреса е намерена и друга кола - "Опел Вектра", за която се смята, че е ползвана за "работна" при друга кражба миналия септември. В дома на мъжа са открити ключовете за колата, няколко телефона, таблет, флаш памет, 1 компютър за автомобил и чифт ръкавици. От адреса на "Владо Македонеца" в с. Микрево е иззето записващо видеоустройство.

При акцията полицаите установили таен адрес на "Ивайло Фаската" в с. Казичене. Там намерили мобилен телефон с извадена СИМ карта, но със запазени контакти и проведени разговори, три ключа за леки автомобили, пластмасова табела, наподобяваща чужда регистрационна табела на МПС със залепени на гърба магнити. Според първоначалните данни на адреса полицаите намерили и чифт маратонки, идентични с такива, с които през май на камери за видеонаблюдение е заснето лице с подобно описание, заподозряно за краба на джип.

В банята на мъжа полицаите намерили флашка, скрита зад плочка, в място обособено като шахта за водомер. В ползвания от "Ивайло Фаската" автомобил са намерени сгъваема палка и калъфче със снимка на детето на "Илиян Бабичката". Издирването на двамата мъже продължава. Столичните полицаи са в комуникация и с колегите си от граничния пункт Златарево.

Междувременно съпругата на Плевнелиев - Деси Банова, заяви пред Нова телевизия, че се надява на справедливост. „Много се надявах да има щастлива развръзка. Това е огромно безобразие – да се случи посред бял ден, пред очите на толкова много хора, на място с толкова камери. Няма как да мълчиш за подобно безобразие”, каза тя „Дотук органите на реда си вършат добре работата. Надявам се да има справедливост и възмездие за всички хора, които са пострадали по същия начин”, добави Банова.

„Не ми е известно към този момент автомобилът да е намерен, надявам се да не е извън България. Най-вероятно е в нечий гараж. Силно се надявам да бъде намерена”, каза още Банова. По думите й много хора са я потърсили, след като нейният случай стана известен. „Страшно много хора ми писаха, телефонът ми прегря.

Най-фрапиращият случай е на една дама, с малко бебенце, спира за 10 минути в същия мол, за да купи пюре за бебето. Връща се и колата я няма. Обръща се към охраната и те започват да й се подиграват, че явно е забравила къде я е паркирала”, разказа Банова. Тя е категорична, че може да познае човекът, който няколко пъти се е блъснал в нея, преди да изчезне автомобилът.

Подобни статии