Година с един петък 13-и вещае пожари

Родените на фаталния ден, като Фидел Кастро, били неуязвими за атентати

Западното суеверие, наречено „Петък 13“, пуска все по-дълбоки корени и у нас. Първият и единствен за годината фатален ден бе тази седмица – петък, 13 август.

Апокалиптици, водещи статистика, твърдят, че година само с един фатален ден, каквато е 2021-ва, вещае повече пожари. Реална ли е тази зависимост трудно може да се каже, но е факт, че случайно или не огънят вилнее не само в България и взе свидни жертви.

Взривове

Според кабалистката Зорница Гетова колкото по-малко фатални петъци имаме в един 12-месечен цикъл, толкова повече нараствала вероятността от лумване на огньове, взривове и други природни катаклизми. Големите горещини подпалиха чергата на целия Балкански полуостров.
Някакви зависимости се откриват при трагедии и по-назад във времето. Пожарът във влака София-Кардам през 2008 г., който взе много жертви, се случи именно във високосна година със само един петък 13. Същата година станахме свидетели и на едни от най-големите сакатлъци в заводи и складове за боеприпаси. Седемчасовите взривове на боеприпаси във военния склад край Челопечене по чудо се разминаха без жертви, но нанесоха сериозни материални щети. През 2014 г. (в която пак имаше само един петък 13 през август) също имаше доста взривове в заводи за боеприпаси.

Плутон

Известна корелация се откривала и между лошите събития и рекордните три петък 13, които според Григорианския календар може да имаме в една година. Тогава пък се активирал „плутониевият елемент земя, свързван със земетресенията и банките“. Т.е. извън дежурната криминална хроника на самия ден ставали повече трусове, които обаче освен земни можели да бъдат и финансови. Случайно или не, но тази зависимост се оправда в годината на маите 2012-а. В нея имаше рекордните три месеца (януари, април и юли) с фатални дни. Първият през януари се прочу със срива на еврото и понижения кредитен рейтинг на много страни. У нас пък в навечерието на черната дата бе намерен трупът на отвлечената Мирослава от Перник. Същия ден един от задържаните по този случай се самоуби пред очите на полицаите. Тогава се случи и най-тежкото земетресение в страната от години. Перничани разказват, че месец по-рано през април точно на петък 13-и луда жена влизала в кафенетата в центъра на града и плашела народа с думите: „Грешни сме, покайте се, иначе Бог ще ни прати бедствие“. Тогава никой не я взел на сериозно, а полицията съдействала самопровъзгласилата се за пророчица да бъде затворена в психиатрия, за да не всява паника. Само месец по-късно трус разлюля цяла България, но най-силно беше усетен в Перник и София, където хиляди къщи и блокове пострадаха. За щастие се размина без жертви.

Юда

Нумеролозите считат самото число тринадесет за опасно, защото сборът от цифрите в него (1+3) се свързва с разпятието и четирите рамене на кръста. Самият ден, на който е бил разпнат Христос, също е петък. Според метафизиката числото наистина носи елемент на злокобност, защото нарушава хармонията на дванайсетката. С нея се свързва познатият ни видим свят. Толкова на брой (12) са апостолите, месеците от годината, олимпийските богове, деленията на часовника, както и еврейските племена, заселили се в Ханаан.
Отвъд това се счита, че витае непознатото, смъртта, порти към други измерения все още недостъпни за човека и символизирани от тринайсетката. Може би затова в миналото цифрата се е наричала „дяволска дузина“. Например 12 са били вещиците във валпургиевите нощи, а 13-ият присъстващ е бил самият Дявол, лочещ кръв. За смразяваща зависимост говори и броят на присъстващите на тайната вечеря. Според библейския мит Юда пристигнал тринадесети.

Бабини деветини

Въпреки че за мнозина това са бабини деветини, статистиката в комбинация с лабилната психика води хиляди хора дотам, че да не излизат от домовете си заради страх от деня. Това поведение си има вече и диагноза, наречена параскеви декатрия фобия. Колко души страдат от нея в България засега няма точни данни, но в САЩ те са над 17 милиона. А странните съвпадения както в чужбина, така и у нас били около числото или в комбинация с последния работен ден от седмицата и само наливат вода в мелницата на суеверието.
Сред инцидентите, подклаждащи суеверието, е и покушението срещу Манол Велев. Съпругът на олимпийската ни медалистка Весела Лечева бе прострелян от килъри през юли 2007 година точно в седмицата с петък 13. Злокобно съвпадение е, че наемните убийци го причакали в кооперацията на столичната ул. „Мизия“, а нейният номер е... тринайсет.
В петък, 13 януари, през 2012 г. до брега на остров Джильо в Средиземно море след сблъскване с подводен риф потъва 115 хил. тонният италиански круизър „Коста Конкордия“. Жертвите на катастрофата са 32. Янки сочат още един пример - легендарният рапър Тупак Шакур умира в петък, 13 септември 1996 г., шест дни след като e прострелян в Лас Вегас.

Революция

Родените в такъв ден обаче се считат за неуязвими от преждевремeнна смърт. Такъв пример е вождът на кубинската революция Фидел Кастро. Малцина подозират, че той е бил роден на 13 август 1926 г. в ден петък. Това като че ли му помага да оцелее в десетки опити за покушение.
Маите и ацтеките пък вярвали, че числото 13 всъщност е много свято, но подлага човека на изпитания. В Древен Египет числото е символизирало благосклонността на боговете, които изглежда са решили да опазят и живота на Кастро, който се спомина през 2016-а, но на преклонните 90 години.


Разпятието на Иисус и клади с тамплиери почернили датата

Страхът от петък в комбинация с фаталната тринайсетка води началото си от библейските времена и издъхването на Иисус Христос на кръста на Разпети петък. Изследователи на апокрифни текстове твърдят, че случайно или не, но най-драматичните библейски събития са станали в петък - Великият потоп, разрушаването на Вавилонската кула. Някои смятат, че именно в петък 13-и Адам и Ева са откъснали забранения плод и в такъв зловещ петък Каин убил брата си Авел.
През 1307 година сатанинската слава на суеверието окончателно се затвърждава по повод едно историческо събитие. Тогава едновременно всички съдии във Франция получили пликове от крал Филип IV с инструкцията да ги отворят на 13, петък (октомври), 1307 г. В пликовете имало заповед, според която всички рицари от ордена на тамплиерите трябвало да бъдат арестувани по изгрев слънце, а имуществото им конфискувано. В зверски мъчения те е трябвало да признаят някакви грехове, между които ерес и содомия. Пъклената операция е проведена изключително организирано, в резултат на което стотици рицари са изгорени на клада, други са екзекутирани по-късно. Не е пожален и последният велик магистър на ордена Жак дьо Моле.
По-късно в Обединеното кралство петък е бил денят за публичните бесения. А до ешафода са водили точно 13 стъпала.


Проклятието провали мисия до Луната

Черната прокоба на числото и/или деня се счита за отговорна за редица катастрофи. Най-често цитираната е мисията на „Аполо 13“. Петият апарат на НАСА трябваше да кацне на Луната, но експлозия на кислороден резервоар провали мисията. Екипажът оцеля по чудо и успя да се завърне на Земята. Любопитно е, че часът на изстрелване на „Аполо 13“ е 13,13 американско време.

Подобни статии