Голдман Сакс и правителството на Малайзия сключиха споразумение за близо $4 млрд. по делото за фонда 1Ем Ди Би

Американската инвестиционна банка Голдман Сакс (Goldman Sachs) и правителството на Малайзия сключиха извънсъдебно споразумение на стойност общо 3,9 млрд. долара по многомилиардния скандал около малайзийския фонд 1Ем Ди Би (1MDB), предаде Ройтерс.

Банката се съгласи да плати на фонда 2,5 млрд. долара кеш и да гарантира връщането на поне 1,4 млрд. долара активи, свързани с облигации на фонда, посочиха малайзийските власти.

Прокуратурата на Малайзия повдигна обвинения срещу три подразделения на банката през декември 2018 г. за подвеждане на инвеститори при продажбата на облигации за общо 6,5 млрд. долара за суверенния фонд.

Голдман Сакс многократно отхвърляше обвиненията, твърдейки, че определени членове на бившето малайзийско правителство и 1Ем Ди Би са излъгали за това, как ще бъдат използвани печалбите от продажбата.

Според министерството на правосъдието на САЩ от фонда са били присвоени около 4,5 млрд. долара.

Гневът от източването на фонда допринесе за падането от власт на бившия малайзийски премиер Наджиб Разак в изборите от 2018 година, припомня Си Ен Би Си. Тогава той бе победен от коалиция начело с Махатхир Мохамад, който се зарече да изкорени корупцията в страната. Мохамад обаче бе принуден да подаде оставка по-рано тази година след вътрешнопартиен преврат.

Срещу Наджиб Разак са отправени над 40 обвинения, по седем от тях се очакват присъди идната седмица.

Подобни статии