Големи количества рибено масло могат да предизвикат нарушения в сърдечния ритъм

Добавките, съдържащи рибено масло могат да повишат риска от често срещано нарушение на сърдечния ритъм - особено когато дозите надвишават 1 грам на ден, сочи американско проучване, цитирано от Хелтдей.

Обект на изследването са медикаменти и добавки с омега-3 мастни киселини, естествено съдържащи се в рибеното масло.

Морската храна се смята за полезна за сърцето, но според някои проучвания омега-3 под формата на капсули крие повишен риск от предсърдно мъждене. Това състояние не е животозастрашаващо, но с течение на времето може да доведе до усложнения като сърдечна недостатъчност или инсулт.

Доктор Кристин Албърт, професор по кардиология в медицинския център "Сидърс - Синай" в Лос Анджелис и колегите й правят мета-анализ, като събират резултатите от седем клинични тестове на лекарства и добавки, съдържащи омега-3.

По този начин "можете да видите дали има ефекти, които не са открити при едно проучване", обяснява тя.

Анализът, публикуван в списанието "Съркюлейшън" съдържа данни за повече от 81 000 пациенти. През периода на изследването 3,6% от тях са развили предсърдно мъждене.

Учените установяват, че участниците в проучването, на които са дадени омега-3, са по-склонни да развият нарушения в сърдечния ритъм в рамките средно на пет години в сравнение с тези, които са получили плацебо.

Дозата също е от значение: при пациентите, които приемат повече от 1 грам на ден омега-3, рискът от предсърдно мъждене е с 49% по-висок спрямо тези, на които е дадено плацебо. При хората, които получават 1 грам или по-малко количество на ден, вероятността от сърдечни смущения се е увеличил само с 12%.

Според доктор Албърт пациенти, на които са предписани лекарства с омега-3 не трябва самостоятелно да ги спират, а е необходимо да се консултират с лекарите си за риска от предсърдно мъждене. Тя подчертава, че хората трябва да са наясно с възможността да получат нарушения на сърдечния ритъм в резултат на приема на омега-3, както и да разпознаят симптомите.

Подобни статии