Големите въглищни тецове минават на газ, интерконекторът с Гърция закъснява

Големите тецове трябва от началото на следващата година да започнат да изпълняват проекти за преминаване на на природен газ. Това става ясно на брифинга, на който служебният министър на енергетиката Андрей Живков изнесе информация за свършеното от ръководеното от него ведомство през първия месец след назначаването на служебното правителство.

За постепенния преход на всички топлоцентрали в Маришкия басейн ще се ползват 700 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост на ЕС, съобщи Живков и добави, че от тези пари ще се дават безвъзмездни суми за изпълнението на проектите, като се планира самоучастието на бизнеса да покрива 40% от стойността. По думите му,въпросните изменения в плана, който ще Тези промени в българския вариант на плана, вече били приключили след разговори при вицепремиера Атанас Пеканов. Министърът уточни, че са заварили пълна липса на идеи за развитие за комплекса, а в скоро време ще се трябва да се очаква окончателното предложение за спасяването му.

Предвижда се поне 1,5 гигавата инсталирани мощности в района да минат на газ, а можело и повече, като според зам.-министър Александър Николов, ще има изискване да се прилагат технологии, позволяващи след време бързо преминаване на топлоцентралите от метан на водород.

Той припомни, последната дата, до която може да има държавно финансиране на преходни мощности на газ е 31 декември 2027 г., 2 години по-късно те няма да могат да използват природен газ. „Ще се финансира изграждането на мощности за зелена енергия в района“, добави той.

Относно рисковете квотата за регулирания пазар на скъпия ток, произвеждан от държавната „ТЕЦ Марица-изток-2“, да доведе до по-голямо нарастване на цената на електроенергията за бита от предвидените от КЕВР 4%, служебният министър, че другата седмица ще бъде обявен вариантът, по който това може да стане. Във връзка с бъдещите варианти за развитие на държавната енергетика той спомена, че ще търсят намаляване на разходите им. По думите му, предложенията им варират от 10% до 30%, но от министреството искат и по-големи съкращения, като компромис ще бъде направен единствено за печелившите дружества, работещи ефективно.

Служебният министър спомена още, че планирата пълна либерализация на електро-енергийния пазар няма как да се реализира, докато не се решат проблемите и с американските тецове. Той спомена, че на преговорите с тях няма напредък.

На събитието бе изнесена информация и за изграждането на междусистемната газова връзка с Гърция (IGB), рентабилността на проекта „Турски поток“ през България. В тази връзка Николов допълни, че с новия договор с „Газпром“ за изграждането на транзитния газопровод от бъргаро-турската до бъългаро-турската граница през България страната ни е загубила 1,35 млрд. лв. приходи. "Ние сме се отказали от едни сигурни поскъпления от около 1,350 млрд. лева по стария транзитен договор, който сме имали в рамките на 10 г. И сме задлъжнели още толкова, за да започнем да строим нов газопровод, който при добър мениджмънт би могъл да започне да се строи и с тези гарантирани постъпления по стария договор за транзит", каза Живков.

На въпрос кога ще се обнародва т. нар. Пътна карта за развитие на газопреносната мрежа в България, подписана с „Газпром“ от предишният енергиен министър, Андрей Живков отговори, че все още в министерството подобен документ не е открит. По думите, му ще се направи консултация с юристи дали подобно укривателство не криминално деяние и след това ще се предприемат необходимите мерки.

За рентабилността на въпросния проект, в който България инвестира над 3 млрд. лв., Александър Николов каза припомни че дължината на трасето е 474 км и, според него, има риск да не се изплати. По думите му, няма как инвестираните пари от „Булгартрангаз“ в проекта да се възвърнат за 10 години.

Служебният министър Живков информира още, че след проверката през миналата седмица на изграждането на газопровода към Гърция е установено забавяне в доставките на някои елементи и министерството ще вземе мерки изоставането да бъде компенсирано. „Ако изпълнителят на газовата връзка с Гърция не спази срока за изграждането, от края на декември ще активираме санкция от 90 000 евро на ден“, каза енергийният министър. Припомняме, че отлаганите неведнъж пускови срокове са строителството да завърши в края на годината, а пускането в експлоатация да стане от 1 юли 2022 г.

Подобни статии