Голи бродници крадат житото на Летни свети Иван

В нощта срещу празника съкровищата излизат от земята

Бродници, известни още като житомамници, се явяват в нощта срещу Еньовден голи и бродят по чуждите ниви, обирайки росата, за да я изцедят в своите ниви. Това гласи едно от народните поверия за празника на билките.

На 24 юни църквата почита Рождението на свети Йоан Кръстител (Летни свети Иван). Народният празник се нарича Еневден, а още и Среди лето, Яневден, Летен Ивановден, Иван Бильобер.

Главна роля в празнуването този ден играят и лековитите билки. В тази връзка в народния календар Еньовден е и празник на билките. В нощта срещу него те придобиват голяма лечебна сила, която изчезва с изгрева на слънцето. Разпространено е поверието, че има 77 и половина различни болести по човека и за 77 от тях има лек. За половината също има цяр и той е половин билка, която обаче само определени билкари могат да открият в нощта срещу празника, тя се бере със затворени очи. От билки и цветя се прави и голям Еньовски венец, през който минават всички, за да бъдат здрави през цялата година.

Според народната вяра срещу Еньовден тъмните сили си дават среща, когато е най-благоприятното време за извършване на различни магии и заклинания. Тогава се явяват т.н. житомамници, или бродници. През нощта срещу Еньовден, голи и възседнали кросно, те бродят по чуждите ниви и произнасяйки заклинания, обират с престилка росата, за да я изцедят в своите ниви. Така те обират плодородието на чуждите ниви и го прехвърлят в своите.

Съществува и поверие, че в нощта срещу Еньовден там, където има заровено имане, от земята излиза син пламък, който свети силно. Който го види, трябва да метне дрехата си отгоре или да провре нещо под пламъка. Счита се, че тогава парите излизат и е безопасно да се вземат. През нощта срещу празника не бива да се пие вода, нито да се налива, а в самия ден не се пере, за да не се поболее член на семейството.

Подобни статии

 • Коледните пости продължават до 24 декември

  Коледните пости продължават до 24 декември

  Всяка година от 15 ноември започват коледните пости, които продължават до 24 декември ( Бъдни вечер).Нека припомним какво представлява постът и какво трябва да прави през тези дни истинският вярващ християнин. Той трябва да подражава на Христос, за се доближи до Него и да посрещне радостната вест за раждането Му в плът.

  224
 • Без венчавки в първата седмица на Коледния пост

  Без венчавки в първата седмица на Коледния пост

  Рибата е разрешена, болните от Ковид са освободени от говеене

  Рождественският пост, който стартира на 15 ноември, не забранява църковните бракове, както мнозина погрешно си мислят. Изключение прави само първата седмица до Въведение Богородично (21 ноември), когато постът е по-строг и веселби не се препоръчват. Това коментира отец Василий Сарян, предстоятел на столичния храм „Преображение Господне”. По думите му църковно вето за браковете има само в периода от Игнажден (20 декември) до Богоявление (6 януари). „Въпреки че и тогава има една бележка, че се допуска венчавки по изключение“, вметва отецът.

  125
 • Интересни факти за Хелоуин

  Интересни факти за Хелоуин

  Празникът Хелоуин се отбелязва всяка година на 31 октомври - в навечерието на католическия Ден на Вси светии на 1 ноември. Първоначално той е бил разпространен в англоезичните страни, но впоследствие става популярен в голяма част от Европа, в това число и България, Латинска Америка, Австралия, Нова Зеландия и някои азиатски държави.

  141