Гонят топлинните счетоводители

Столичният общински съвет да възложи на „Топлофикация София“ да предприеме действия за прекратяване на договорите с топлинните счетоводители. Тяхната дейност води до източване на средства и до негативи за дружеството. Това предложи генерал Иван Мечков, общински съветник от БСП, по време на извънредното заседание на Столичен общински съвет (СОС). По думите му това може да спести 10-15 млн. лева на дружеството, ако само си извършва дяловото разпределение.

Фирмите за дялово разпределение имат вина за част от негативния публичен образ на топлофикацията, призна Прошко Прошков, председател на постоянната комисия "Инженерна инфраструктура и енергийно планиране" . Но прекратяване на договорите с тях е невъзможно, защото дейността на топлинните счетоводители е регламентирана от Закона за енергетиката и Наредбата за топлоснабдяване, поясни общинският съветник. Той предложи топлинното дружество да преразгледа договорите си с топлинните счетоводители и ако са неизгодни, да пристъпи към тяхната промяна.
На заседанието СОС възложи на управителния съвет на столичната топлофикация да преговаря с държавата да я включи в компенсаторните механизми за намаляване на загубите заради безпрецедентното поскъпване на природния газ и въглеродните емисии.
Прието бе предложението на общинския съветник Грети Стефанова като част от преговорите с компетентните държавни органи да се включи и осигуряването на енергийни помощи за всички енергийно бедни домакинства в София.
Изпълнителният директор на “Топлофикация София" Александър Александров съобщи по време на дискусията, че през 2019 г. загубата на "Топлофикация" е била 87 млн. лв., а за 2020 г. тя е намалена на 67 млн. лв. Бизнес планът за тази година предвиждал загуба от 23 млн. лв., или на оперативна база това щеше да даде печалба от между 10 и 11 млн. лв., посочи Александров.
Но финансовото цунами и промяна в енергийните пазари довело до излизане от контрол.
"Топлофикация" не иска увеличение на цената за крайните потребители. Разбираме, че тази цена, която софиянци в момента заплащат, достатъчно ги затруднява. Затова ние търсим помощ и съдействие от държавата, каза Александров.

Подобни статии