Горещо политическо лято в Турция

Снимка: ЕПА/БГНЕС Критични към правителството анализатори смятат, че Ердоган ще използва афганистанската криза, за да укрепи имиджа си пред Джо Байдън и да гарантира подкрепата му за преизбирането си за президент.

Идването на власт на талибаните в Кабул и политиката, която ще следва Турция, е най-горещата тема на турската политическа сцена през това лято.

На проблема бе посветено специално заседание на Централният комитет на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) под ръководството на президента Реджеп Тайип Ердоган.
От изявлението на говорителя на ПСР Йомер Челик стана ясно, че основно внимание е било отделено на политиката, която ще следва във връзка с нелегалните мигранти, които застрашават Турция от границата с Иран.
"Турция няма капацитет да приеме дори един бежанец в повече. Турция не е миграционен лагер ", заяви той.
В същото време Челик подчерта, че не бива да се прилага расизъм спрямо хората, които са избягали от смъртта и са намерили убежище в Турция.
"Някои държави предлагат да помогнат на Турция финансово, за да приеме нови бежанци. Това е несериозна политика. Турция няма капацитет да приеме нови бежанци. Нашата страна не е мигрантски лагер - да приеме едни бежанци, а да отхвърли други. Турция не е хан, където да отсяда който си иска. Подобни изявления са невалидни за нас", посочи още говорителят Йомер Челик.
В случая той направи коментира твърдения в британски вестник за евентуално създаване в Турция на Център за обработка на молби за убежище от афганистански бежанци, които бяха отхвърлени от турски отговорен представител.
"Основното желание, което бе изразено от президента Реджеп Тайип Ердоган на заседанието, е в Афганистан да бъде създадено приобщаващо правителство. Има сериозни опасения, следим отблизо обстановката в тази страна от гледна точка на зачитането на правата на човека и на жените, което е особено важно. Афганистанският народ не трябва да бъде оставян сам, за да се предотврати повторното възникване на конфликтите, които костват живота на много цивилни. Настъпва човешка трагедия. Тези, които се изтеглят от Афганистан, трябва да изпълнят международните си задължения, за да не възникне по-голяма трагедия. Ако не се води борба срещу терористичните организации (. . .) това, което се случва в Афганистан, ще се повтори през следващите 20 години. Това не бива да се допусне. Важно е бъдещето на афганистанския народ", каза още турският правителствен говорител.
В политическите кулоари афганистанската тема се коментира като тест за президента Ердоган.
Акцентът е предложението, което Ердоган направи на американския президент Джо Байдън през юни турски войници да охраняват и управляват летището в Кабул след изтеглянето на САЩ и другите членки на НАТО от Афганистан.
Но това беше преди талибаните да завземат Кабул. Посланията на Ердоган през последните дни се възприемат неодобрително от мнозинството в управляващата ПСР /над 50 процента-б.а/, особено в частта за изпращането на турски войници за охраната на летището в Кабул, показват резултатите в редица социологически анкети.
В коментар по този въпрос правителственият говорител Йомер Челик заяви, че ако има предложение турските войници да останат в Кабул, то ще се внесе за обсъждане в Меджлиса.
Афганистанският бежански проблем се разгоря в период на спад в рейтинга на Ердоган, който се корени в непопулярността на вътрешната политика - икономически проблеми, обезценяване на турската лира, безработица, поскъпване на живота на фона на пандемията от КОВИД-19, която досега отне живота на десетки хиляди души и продължава с неотслабващ темп.
Близки до правителството анализатори посочват, че мнозинството от електората на Ердоган към момента не са се отказали от него, не са преминали към опозицията, "не са слезли от влака", образно казано, а само стоят на дистанция, изчаквайки какво ще предприеме Реис /в превод - капитан на рибарска гемия, началник - популярен прякор на Ердоган - б.а/.
Критични към правителството анализатори смятат, че Ердоган ще използва афганистанската криза, за да укрепи имиджа си пред Джо Байдън и да гарантира подкрепата му за преизбирането си за президент. Редовните избори трябва да се произведат през 2023 г, но не е изключено това да стане и преди тази дата.
Посланията на Ердоган, които не се одобряват дори от собствения му електорат, всъщност са насочени към САЩ, към американския президент, с когото, както е известно, не се долюбват, коментира журналистката Айшенур Арслан от опозиционната телевизия "Халк тв".
"Ердоган предложи на Байдън: "Нека аз да осигуря безопасна евакуация на вашите войници и приятели в Афганистан, да ми се осигури възможност да имам свой представител в тази страна и в замяна на всичко това ми дай своята подкрепа", пише журналистката.
Според известния коментатор Мурат Йеткин Ердоган, за да запази президентския пост, се готви да направи остър завой в досегашната си политика. Анализаторът преполага, че той ще търси подкрепа от прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН), а може би и ще се сдобри със смятания все още за негов враг, проповедника Фетуллах Гюлен, който се ползва с протекцията на Белия дом.
"Ердоган от една страна се опитва да убеди коалиционния си съюзник Девлет Бахчели от Партията на националистическото действие да приеме нов избирателен закон (което с основание предизвиква у Бахчели въпроса дали Ердоган не иска да се отърве от него). От друга страна Ердоган се опитва да привлече отново към себе си онази част от електората, която засега стои на дистанция или е склонна да се ориентира към друга политическа партия, /например на преминалите в опозиция Али Бабаджан и АхмедДавутоглу/", отбелязва коментаторът.
Той смята, че в ПСР се правят опити за контакт с Фетуллах Гюлен, които обаче не се афишират.
Въпреки че в момента е трудно да се докаже, има тенденция да бъдат спечелени някои групи, които са се откъснали от ФЕТО /както в Турция наричат организацията на Гюлен - б.ред./. Има твърдения също, че се правят сондажи за връзка с бившия президент Абдуллах Гюл, с когото Ердоган и ПСР преди време се разделиха. Сондажите се водят чрез военния министър Хулуси Акар, с когото Гюл е съученик от гимназията в Кайсери. Всички тези твърдения показват, че Ердоган се нуждае от сериозен политически обрат и се готви за това преди изборите, които трябва да се произведат най-късно през юни 2023 г.", пише коменаторът.

Подобни статии