Горивата са поскъпнали с 50 процента от началото на годината

Горивата по бензиностанциите от началото на годината са се покачили с 50 процента - с между 40 и 60 стотинки. Сметките бяха оповестени в четвъртък от председателя на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) Живодар Терзиев.

Пропан-бутанът тепърва ще поскъпва, като повишението е между 60 и 70 процента. Терзиев посочи, че до края на годината цените могат да се повишат с още 5 - 7 стотинки, което прави от 3 до 5 процента, но ако няма нови колебания в цената на природния газ.
По отношение на Зелената сделка и предлагания от европейската комисия пакет "Готови за 55" само откъм акцизно и данъчно облагане цените ще се увеличат с още 1,00 - 1,20 лв. без ДДС, посочи Терзиев. По думите му ще има различни механизми във връзка с търгуването на въглеродните емисии. Към настоящия етап, ако литър дизел или бензин струват 2,30 - 2,40 лв., то от 2023 г. при същите условия трябва да се прибавят 1,30-1,40 лв. с ДДС, което означава, че цените ще станат 3,50-4,00 лв. за литър.
Председателят на БПГА предлага компонентата за въглеродния диоксид да бъде внедрена поетапно през следващите 10 години, за може българският потребител евентуално да "навакса" изоставането в личните доходи спрямо средните за Европа, съобщава БТА.

Подобни статии

 • Vivacom предлага всички съвместими с мрежата си 5G смартфони в портфолиото си с опция за изплащане за 36 месеца

  Vivacom предлага всички съвместими с мрежата си 5G смартфони в портфолиото си с опция за изплащане за 36 месеца

  Vivacom прави мобилните комуникации от пето поколение още по-достъпни. След като добави без допълнително заплащане във всички мобилни абонаментни планове достъп до 5G мрежата си, компанията вече предлага всички съвместими с нея смартфони, налични в портфолиото й, с възможност за закупуване на изплащане за 36-месеца.

  101
 • Гонят топлинните счетоводители

  Гонят топлинните счетоводители

  Столичният общински съвет да възложи на „Топлофикация София“ да предприеме действия за прекратяване на договорите с топлинните счетоводители. Тяхната дейност води до източване на средства и до негативи за дружеството. Това предложи генерал Иван Мечков, общински съветник от БСП, по време на извънредното заседание на Столичен общински съвет (СОС). По думите му това може да спести 10-15 млн. лева на дружеството, ако само си извършва дяловото разпределение.

  103