Градският плаж по-скъп от морето

Басейните вдигнаха цените заради COVID, искат до 60 лв. за семейство

Градският плаж това лято излиза по-солен от морето, установи проверка на „Телеграф“. Някъде услугата спрямо предишните години е поскъпнала девет пъти. На повечето места в страната въпреки жегите много от басейните или нямат хора, а в София дори хитови градски плажове тази година са затворили.

Почти двойно са вдигнали цените собствениците на откритите басейни, дори и на общинските. За цялата страна те вървят средно от 10-13 лв. през седмицата за цял ден и от 15 лв. нагоре за уикенда, като на места стигат 20-30 лв.
Посещенията са наполовина, а шезлонгите са задължителни, защото могат да се почистват, а тревата и цимента не, коментира ситуацията с високите цени управител на минерален басейн в Панчарево. Трябва някак да оцелеем. И да искаме да пускаме повече хора, не е възможно заради тези изисквания, добави той. На входа на басейна се мери температурата и посетители с над 37,5 градуса не се допускат. Минава се през вана с дезинфекционна течност, а дезинфектантите са навсякъде. Намаления за деца, ученици и пенсионери има, но собствениците на много места са се изхитрили и вместо по възраст определят цените по сантиметри. Така дете под 7 г., ако е по-високо, ще плати като за десетгодишно. Намаления за инвалиди „Телеграф“ откри на едно-единствено място. Това е хитовият за това лято открит басейн в Банкя в центъра на града. Там инвалидите плащат 50% от тарифата, а притежателите на мултиспорт карт минават гратис през седмицата, както и след 16 ч. в събота и неделя. Собствениците съобщиха, че в събота са почивали 1700 души, които са погълнали стотици салати „Цезар“ и литри джин и мохито.
В началото на юли в Бургас на откритите басейни има и дни, в които никой не припарва. Причината са новите тарифи, които излизат солено. За да влязат в басейна, възрастните трябва да платят по 5 лв. на час или 12 лв. за цял ден. За деца тарифите са съответно 3 лв. на час и 6 лв. на ден.  Сметките показват, че за 2-3 часа вътре четиричленно семейство ще трябва  извади 36  лева, при това без да са гарантирани чадъри и шезлонги. 
В сравнение с градския басейн плажът на морето в Бургас излиза безплатно. Чадърите и шезлонгите този сезон и на двете ивици са гратис. Няма пречка туристите да забият свой чадър в свободната зона. За минерална вода, газирани напитки и пържена цаца от крайбрежните капани сметката на четиричленно семейство излиза не повече от двайсетачка.
Истински рай за семейство от трима души е Шуменското езеро. Там плажът в известен комплекс общо излиза 30 лв., ако детето е навършило 7 г. Ако е по-малко, малчуганът влиза гратис и семейният плаж излиза 20 лв. Комплексът има инфинити басейн, а шезлонгите и чадърите са гарантирани до запълване на местата.
Докато частните плажове в спа столицата на Балканите Велинград вървят по 8-10 лв. на човек, то на общинския централен минерален е истинска евтиния. Там с 4 лв. таксуват възрастен, 2,50 лв. деца от 7 до 18 г. и 1,50 лв. малчугани до 7 г., както и ветерани, плувци и спортисти. Има и месечна карта от 50 лв., а за ученици до 17 г. е наполовина. Предпочитани от средното поколение са басейнът с минерална вода в панагюрското село Баня, като за семейство плажът излиза до 50 лв. плюс разхладителни напитки и т.н.
Иначе 12-15 лв. плащаш за услугата в Хисаря, където двойка възрастни богато се хранят за около 20-30 лв.

Оферта за безплатен вход за посетители с ръст до 120 см са обявили собствениците на единствения аквапарк в Старозагорска област, край казанлъшкото село Овошник. През седмицата цената е 8 лв, а през уикенда - 10 лв. Двайсетачка трябва за минерална вода, сладолед и нещо леко за хапване. За глезотии във ВИП зоната с шезлонг и чадър трябва да заплатите по 12 лв., а в събота и неделя още петарка отгоре. Шатрата е 30 лв., като се има предвид, че цената е два пъти по-ниска от миналата година.
В Кюстендил преди пандемията входът за общинския плаж излизаше по 2-3 лв, а сега е девет пъти по-скъпо. В момента четиричленно семейство трябва да извади 60 лв., за да влезе в басейна.
Така скъпотията провокира хората да преоткрият чара на планинските реки.
В последните години хит е местността Чардако край село Раждавица. Там в почивките семейни компании пекат скари, разхлаждат се в реката и изстудяват биричка и дини в течащата вода. Мястото има уникална сила, а гостите обичат да ходят до аязмото на свети Иван Рилски, пещерата, както и Центъра за занаяти.

За тези, които си правят сметка на парите, безплатните плажове във Варна тази година са на „Ривиера“, „Буните 2“ и „Шкорпиловци – юг“. Но оттук нататък следват разходите. Левче за градски транспорт, 13 лв. на човек обяд в евтин ресторант, 40 лв. среден клас. Най-евтиният фастфууд е чийзбургерът, който излиза 2,60 лв.
Простите сметки показват, че евтин престой от една седмица във Варна излиза 489 лв. на човек, 769 лв. за бюджетно летуване и 1200 лв. за седмица комфортна почивка. В най-големия курорт по Добруджанското Черноморие - Албена, при пакет ол инклузив не се плащат шезлонг и чадър. За другите гости те струват по 1 лев в зоната пред хотелите. В Албена на частните плажове чадър с два шезлонга през седмицата са 5 лв., през уикенда - 10 лева. Входът в курорта е 10 лева за 24 часа. Паркингът край автогарата е 5 лв. и с безплатен шатъл-бус можете да се придвижите до плажа. Солено излиза храната в северния курорт, за тези, които не са ол инклузив. Порция пържена цаца е 11 лева, фрешовете са по 7-8 лева, бирата е 6 лв. С 12 лв. обаче има места, където можеш богато да се наобядваш с неограничени количества от всички блюда на масата. В изисканата Русалка чадърите са 5 лв, шезлонгите 4 лв., докато на Кранево тръгват от 3 лв. и стигат до 5 лв., колкото са и в Каварна. 

 

Подобни статии