Граждански организации призовават децата да учат присъствено

Четири граждански организации, ангажирани с правата на човека, правата на децата и правата на хората с увреждания, са се обърнали към институции с настояване правата на децата да бъдат защитени в контекста на новата вълна на COVID-19.

Национална мрежа за децата, Български хелзинкски комитет, Асоциация Родители и Общност Мостове са изпратили писмо до председателя на НС, до председателите на парламентарни групи, до премиера, до министъра на здравеопазването и до образователния министър, съобщават от организациите.
По данни на системата на Националният център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) , към 7 август 14-дневната заболеваемост от COVID-19 в страната ни е 61,1, а процентът на положителните тестове на седмична база - 2,3 на сто от всички извършени. Според критериите на Европейския център за контрол на заболяванията това поставя страната ни в оранжевата зона, а темпът на нарастване на броя случаи показва, че влошаването на епидемичната обстановка вече не е хипотетичен риск, а случващ се процес, посочват четирите организации.
"Уроците от осемнадесетте месеца, в които Европа живее в пандемия, показаха, че колкото по-навреме се вземат мерки за ограничаване на разпространението на заболяването, толкова по-малки са и хуманитарните, и икономическите щети", се посочва в писмото.
Гражданските организации отбелязват, че заради липсата на устойчива проваксинална политика, страната ни пропиля шанса да намали натиска на застигащата ни четвърта пандемична вълна. "В момента отново сме изправени пред неизбежния избор кои сектори и социални групи да платят цената на предстоящите ограничения. Има риск това отново да бъдат децата", заявяват организациите за защита на правата на децата.
Според тях от самото начало на кризата в България се неглижират сигналите, че масовото и продължително изваждане на децата от обичайната им социална и обучителна среда ще има дълбоки и дълготрайни негативни ефекти както върху тях, така и върху цялото общество. В последните си препоръки от юли 2021 г. Европейският център за контрол на заболяванията отново акцентира, че решението за затваряне на училища за контрол на пандемията COVID-19 трябва да се използва само в краен случай. УНИЦЕФ и ЮНЕСКО излязоха с общо изявление, призоваващо правителствата да организират мерките си така, че училищата да са последната институция, която се затваря при налагане на ограничения, и първата, която започва да работи присъствено при отпускане на мерките, за да се избегне поколенческа катастрофа, посочват неправителствените организации.
Те припомнят, че голяма част от учениците в прогимназиален и гимназиален етап в страната ни са учили присъствено едва три месеца за целия период на пандемията, която вече обхвана една и половина учебна година. През това време в дълги периоди работеха всички услуги за възрастни, включително нощни заведения и казина.
Според неправителствените организации децата са една от уязвимите групи, чиито права бяха нарушени в най-голяма степен в контекста на тази пандемия. "Ограниченията ги засегнаха непропорционално, необосновано и дискриминационно. Това се вижда ясно и от изследването на Института за изследвания в образованието по задание на Министерството на образованието и науката, който сочи срив в мотивацията, ангажираността и постиженията на учениците, дори без да отчита жестокия психологически натиск, на който бяха подложени. Общо 25 процента от учениците са в риск от отпадане от училище", се посочва в писмото.
Неправителствените организации още през юни и в началото на юли са изпратили до Министерския съвет, Министерството на здравеопазването и Министерството на образованието и науката пакет от предложения за осигуряване на безопасна, присъствена учебна година.
Според тях реализирането дори на част от тези мерки изисква политическа воля правата на децата да бъдат приоритизирани, съчетаване на здравните мерки с икономическа подкрепа за засегнатите сектори и по-категорична проваксинална политика. Това е общ ангажимент на законодателната и изпълнителната власт, обречен на провал, ако бъде прехвърлян като горещ картоф между различните им представители, се заявява в писмото.
Те настояват институциите да предприемат спешно всички необходими мерки, за да бъде овладяна кризата своевременно.

Подобни статии