Гран при на Великобритания виси на стотна от секундата

Тазгодишната Гран При на Великобритания не е на 100% сигурна, дори и без зрители. От изказването става ясно, че решението за провеждането на любимото състезание на Люис Хамилтън на домашната писта, където публиката го обожава, зависи от други. Това сподели генералният директор на Силвърстоун Стюарт Прингъл.

Формула 1 възнамерява да стартира сезона, отложен заради пандемията от COVID-19, с две състезания при закрити врати в Австрия в началото на юли, преди евентуално нови две на Силвърстоун. Всяко едно състезание ще се нуждае от правителствено одобрение, като страните са в различни етапи на карантината по отношение ограничението на движение и масови прояви. Силвърстон е склонен да помогне на спорта да се завърне, но обяви тази седмица, че всяко състезание вероятно ще може да се проведе само и единствено пред празни трибуни.

„Краят на април (краен срок за решение) за нас беше свързан с това дали се нуждаем от временна инфраструктура за хоспитализация. Работим в момента само върху фиксирана инфраструктура. Уверен съм, че може да оперираме добре при взимането на ново решение. Мисля, че от Ф1 са тези, които трябва да вземат решение“, каза Прингъл за Ройтерс. Източници, близки до Формула 1, говореха за това, че тимовете могат да останат в обезопасени хотели без връзка с местни резиденти и без достъп до медии. Прингъл сподели, че Силвърстоун, дом на седем от 10-те тима, може да осигури безопасност. „В дискусиите в рамките на спорта, относно рестарта в Обединеното Кралство, има разговори относно нуждата от сгради, които да бъдат като изолирани острови. Да бъдат контролирани. Може да постигнем това. Разполагаме с всички необходими съоръжения с изключение на завършен хотел. Има наполовина построен хотел, ако това помага на някого“.

Силвърстоун, бивша писта за кацане и излитане по време на Втората световна война в централна Англия, разполага с пространство от 222 хектара с почти 8-километрова ограда. Крилото е 400 м дълго и може да достави 4 500 обяда едновременно със собствени кухни и пет отделни зали. „Ще осигурим за всеки нужната храна. Може да разделим хората и смените…в идеална ситуация сме“. Силвърстоун вече е използвана за частни тестове. Прингъл изясни, че всичко е трябвало да бъде направено, за да не се акцентира върху взимането на медицински ресурси извън хората от първа линия, борещи се срещу коронавируса. „Искам да изясня, че не може да бъдем в тежест или да си позволим дори минимално да повлияяем негативно на медиците. И ако го правим, то това няма да се случва“, завърши той.

Подобни статии

 • Фернандо Алонсо ще помага на

  Фернандо Алонсо ще помага на "Рено" още през този сезон

  Двукратният световен шампион Фернандо Алонсо заяви, че се надява да присъства на някои състезания тази година, за да помогне на "Рено" с "всичко, от което може да се нуждаят" преди завръщането му във Формула 1 през 2021 година.

  420
 • Райконен стана най-опитният пилот

  Райконен стана най-опитният пилот

  Кими Райконен (Фин) вече е най-опитният пилот в историята на Формула 1. По време на Гран при Испания или по-точно в 37-ата обиколка Ледения навъртя своя 83 846 състезателен километър, с което изпревари досегашния първенец Фернандо Алонсо (Исп). Дистанцията, която финландецът е изминал, състезавайки се във Формула 1, е достатъчна той да направи повече от две пълни обиколки на Земята, чиято дължина е 40 074 километра.

  162