Гръцката полиция разпръсна със сълзотворен газ демонстранти срещу задължителната ваксинация

Най-малко пет души бяха арестувани снощи след сблъсъци между полицията и протестиращи срещу задължителната ваксинация в центъра на Атина, съобщава в. "Катимерини". Гръцката полиция използва сълзотворен газ, зашеметяващи гранати и водни струи, за да разпръсне тълпата на площад "Синтагма" пред сградата на парламента. Според оценки в демонстрацията са участвали 3500 души.

Някои протестиращи бяха облечени като свещеници, други носеха икони и гръцки знамена. Сред демонстрантите се разпространяваха и брошури на крайнодесни партии.

Според информация от полицията сблъсъците възникнали, когато от протестиращите било поискано да се изтеглят от булевард "Амалиас", където блокирали движението. Протестиращите започнали да хвърлят бутилки и други предмети по силите на реда, които отговорили с водни струи и сълзотворен газ.

Пред Атинския университет пък избухнали сблъсъци между анархисти и антиваксъри. Според информация на агенция ТАСС, която се позовава на гръцката телевизия Стар, има един ранен при тези стълкновения.

В Солун се състоя митинг срещу задължителната ваксинация по призив в социалните мрежи.

Демонстрантите се събраха при Бялата кула и преминаха по главните улици на града с плакати, знамена, кръстове и икони, и скандирайки лозунги срещу правителството и задължителната ваксинация, информира "Катимерини".

Гръцките власти обявиха задължителна ваксинация за някои професионални категории, като служители в домове за възрастни хора и хора със специални нужди. Те ще бъдат временно отстранени от работа след 16 август, ако не са си поставили поне една доза от ваксината. От 1 септември задължителната ваксинация ще бъде в сила и за медицинските служители в обществения и частния сектор.

В Гърция, която има население от 10,7 милиона души, изцяло са ваксинирани 4,3 милиона или около 41 процента от населението.

Министерството на здравеопазването на Гърция внесе вчера в парламента законова поправка, която предвижда здравните работници да излизат в неплатен отпуск, през който губят социалните си осигуровки, ако не се ваксинират срещу ковид. Задължителната ваксинация касае медицинския, парамедицинския, административния и поддържащия персонал в болниците, както и в частни, държавни и общински домове за грижи за възрастни хора и хора със специални нужди.

Неплатеният отпуск ще трае, според правителството, "до края на епидемията". Законът ще влезе в сила на 16 август за работещите в домовете за грижи, а от 1 септември - за медицинския персонал, пише "Катимерини".

За да запълни дефицита от служители в неплатен отпуск, здравното министерство ще може да наема служители с тримесечни договори.

По данни, цитирани от "Катимерини", над 90 процента от лекарите и 73 процента от медицинските сестри са ваксинирани срещу ковид до момента.

Подобни статии