Гръм на Илинден пълни бъчвите с вино

На празника не бива да се влиза в морета, реки и езера

Според стари рибари на този ден морето се преобръща и Свети Илия взима жертви.

На 20 юли Църквата почита паметта на Свети Илия. Той предсказва идването на Иисус Христос, поради което получава прозвището Пророк. Според Библията той е единственият светия, чийто земен живот не приключва със смърт, а бива отнесен на небето от огнена колесница, теглена от огнени коне.

На Илинден освен именниците (Илия, Илиян, Илияна, Лило, Илкo, Илкa ) празнуват и всички кожари, грънчари и пивовари, защото Свети Илия е техен покровител. Шивачите също тачат Илинден за свой еснафски празник. Библейското име означава “моята сила - Бог”; „сила Божия”, „якост, крепкост”.

Реколта

Вярвало се е, че Свети Илия си е изпил виното и търкаля празните бъчви по небето, та да ги стегне за новата реколта. Затова на много места у нас именно на неговия празник започва подготовката за брането на лозята: стягат се кошове и каруци, попарват се бъчви и каци. В крайдунавските села се къса първото узряло грозде. Ако на Илинден гърми, овошките ще се повредят, орехите и лешниците ще са празни, но виното ще е хубаво и много. В някои места на този ден вадят мед от пчелите. Вярва се още, че както и на Игнажден, какъвто човек влезе първи в дома ви, такава ще е и цялата идна година.

Прокоба

На някои места наричат празника Среди-лето. След Илинден времето се преобръща, започват да се появяват есенните ветрове, тръгват и мъртвите вълнения. Според стари рибари на този ден морето се преобръща и Свети Илия взима жертви. Затова не се препоръчва на този ден да се влиза не само в морето, а и в реки и езера, защото водата погубва хора.
Иначе народът ни открай време счита този библейски герой за повелител на гръмотевиците, светкавиците и змейовете. Затова се нарича още Гръмодолец, Гръмовник и Гръмоломник. Когато загърми, майките е трябвало да приберат вкъщи своите дъщери, за да не ги види змей и да ги отвлече.
За идния вторник се готви най-старият петел, особено ако в дома има именяк. За да се умилостиви господарят на мълниите, се замесват и обредни хлябове, наречени боговица и колач за Св. Илия. Семейството се събира около празничната трапеза, а най-възрастният я прекадява. На някои места в България в чест на светеца с огнената колесница още се коли бик, овен или вол и се сяда на общоселски курбан.

Билки

Според народните вярвания набраните билки на Илинден са особено лековити при болки в очите, висока температура и гнойни рани. В миналото се е смятало, че ако човек се изкъпе на празника, няма да го лови мълния. С този ден са свързани и някои забрани. Народът счита Илия за главен светец-градушкар и го почита за защита от градушки и други природни бедствия. За това на празника му не трябва да се работи както на полето, така и у дома. Не трябва да се чисти, пере, тъче, шие и никой не се подстригва. По стар стил Илинден се празнува и на 2 август.


Старите ергени посвещават младите

Народната традиция също така повелява на тоя ден да се извършва и опасването на новите ергени. При него ритуално се опасва с пояс млад мъж от стар ерген. В това време последният благославя така: "Както са усуква поясът, тъй да са сучат и момите край него. Амин!" След това започва „въртяното хоро". Старият ерген вкарва момъка в хорото и той добива статус, с който вече може да задява момите, без да предизвиква присмех.

Подобни статии