Губим работници и то високо квалифицирани, алармират от БХРА и настояват за мерки от държавата

Туристическият бизнес е напът да остане без работници, а служителите да сменят попрището заради нехайството и бездействието на управляващите. За това алармират от Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация /БХРА/ в съобщение до медиите.

Проблемът съществува от години, постоянно акцентираме върху него в поредица от писма и разговори и въпреки това държавата не взима никакво отношение и продължава да бездейства, категорични са от БХРА.
От организацията посочват, че близо две трети от работниците в туристическия сектор са сезонни работници. Техните интереси продължават да не са защитени и затова голяма част от тези служители напускат и има риск никога повече да не се върнат в индустрията. Това са хора с квалификация, които владеят по няколко чужди езика и имат опит, и в същото време тези работници не могат да ползват потребителски кредити, защото банките приемат туристическия бизнес за рисков отрасъл и отказват да отпускат заеми на служителите в сектора.
Според проучване на БХРА близо 60 на сто от тези, които са сменили сектора, са го направили, именно защото имат да обслужват потребителски кредити, които не могат да рефинансират или не могат да получат нови заеми, ако останат да работят в туризма.
След края на сезона тези, обикновено млади хора, които търсят препитание за себе си и своите семейства, не могат да взимат обезщетения на трудовата борса, защото не покриват изискванията за необходимия трудов стаж от Агенцията по заетостта, посочват от БХРА. И отбелязват, че неколкократно са предлагали да се промени нормативната база, така че работещите в туризма да получат право на обезщетение от Бюрата по труда след пет месеца трудов стаж.
Освен това е крайно време служебният кабинет да започне да гарантира равнопоставеност на здравните мерки спрямо различните сектори на икономиката. Не бива туристическият сектор и в частност нощните заведения винаги да са първите, чиято дейност се прекратява, а в същото време струпването на големи групи от хора да продължава в търговските центрове и обекти например, посочват от организацията.
От БХРА настояваме служебният кабинет да предприеме реални и ефективни действия за оцеляване на бранша. Като за начало предлагаме да се отдели сериозна сума, която да осигури нормален жизнен стандарт на персонала от затворените нощни заведения и сезонните работници, ако искаме да имаме персонал, с който да посрещнем туристи, заявяват от организацията.

Подобни статии