Гугъл работел по таен проект за събиране на лични здравни данни

Проектът се казвал Найнтингейл и е започнал миналата година с базираната в Сейнт Луис компания Асеншън, допълва изданието, като се позовава на запознати източници и на вътрешни документи.

Гугъл, чиято компания майка е Алфабет, си партнира с компания за здравни грижи по таен проект за събиране на лични данни от здравно естество на милиони американци от 21 щата, предаде Ройтерс, като се позова на публикация на в. "Уолстрийт джърнъл".

Проектът се казвал Найнтингейл и е започнал миналата година с базираната в Сейнт Луис компания Асеншън, допълва изданието, като се позовава на запознати източници и на вътрешни документи. Данните включвали лабораторни резултати, медицински диагнози и данни за хоспитализации. Имало и обобщения с пълната здравна история на хората, включително имена и рождени дати.

Новината последва съобщения от по-рано този месец, че Алфабет, компанията майка на Гугъл , придобива американския производител на свързани устройства за фитнес Фитбит за около 2,1 милиарда долара. Алфабет се стреми да навлезе на оживения пазар на фитнес гривни и смартчасовници.

Подобни статии