Гурбетчии обзавеждат болници с детски кътове

„Ангели за България“ дарява и храна на социално слаби нашенци

Над 500 наши гурбетчии събират всеки месец средства за храна на над 1200 домакинства у нас, които са социално слаби и уязвими. Друг техен проект е създаването на детски кътове в болници в България.
Инициативата е на фондация „Ангели за България“, която е основата по време на пандемията през миналата година.

Организацията е създадена по идея на Стела Иванова, която успява да събере съмишленици сред другите българи, живеещи и работещи в чужбина.

Дарителите на фондацията на този етап са около 500 души. Те са обикновено хора, които работят и живеят в цял свят - Англия, Германия, Испания, Италия, Америка, Швейцария. Идеята е, че много хора могат да отделят по 2-3 евро месечно, без това да се отразява на месечните им разходи и да натежава по някакъв начин на домакинството им. Доста полулярно на Запад е да се плащат сметки чрез ежемесечни плащания, или така наречния Дайрект дебит. Не мога да отрека, че намерихме и подкрепа от фирми, магазини в Англия, в чиито обекти поставихме дарителски кутии, за да могат хората, които ги посещават, да направят дарение, ако желаят, разбира се, казва Стела Иванова. Призивът на фондацията е към всички български ресторанти, закусвални или магазини по света, ако желаят да помогнат на народа си в България, могат да го направят, като поставят дарителска кутия в обекта си.

„Ангели за България“ поема дългосрочна инициатива за оборудване на български болници с детски кътове в педиатрични отделения. Черпейки от международния опит и ползи за психично и физическо здраве на децата, от фондацията поемат тази инициатива за подпомагане на българските болници и техните малки пациенти да имат един по-приятен и безгрижен престой по време на лечението.
Проектът има за цел закупуване на еднотипни мебели за детски кът и набиране на играчки от дарения, отговарящи на стандартите за деца под 3-годишна възраст с акцент върху безопасността и здравето.
Основното обзавеждане се състои от масичка, столчета, килимчета, шкафове с кутии за съхранение на играчки, детска готварска печка и мебели за кукла, писта, палатка, стикери за стени и украса. За играчки “Ангели за България” ще разчита на свои дарители, като кампания за тяхното събиране се провежда всеки месец.
За обогатяване на детския кът сънародниците ни разчитат също и на дарения на детски книжки от български издателства. Целта на фондацията е да изграждат по два детски къта месечно, които ще струват общо от 1000  до 1300 лв. До момента такива вече има в 8 държавни болници в Самоков, Ихтиман, Благоевград, Дупница, Велико Търново и Пазарджик.

С даренията, които се набират от фондацията, предстои този месец да бъде закупено оборудване за Център за социална рехабилитация и интеграция за деца с увреждания от 3 до 18 г. в Плевен на стойност 1500 лева. То ще включва колело за рехабилитация, светеща маса за деца, цветен принтер, комплект за рисуване, тренажор, килим азбука, ортопедични килими, ръкохватки за лицеви опори, постелка и други.
Сред инициативите на фондацията са доставка на пакети с храна на 75 нуждаещи се семейства с деца в района на Белоградчик, Ружинци и Видин. Всеки един пакет ще е на стойност 60 лв. и включва продукти от първа необходимост като боб, леща, консерви и други. Общата сума за тази кауза ще бъде 4500 лв. плюс ваучери за гориво, храна за доброволците и опаковки, ако се налагат такива.

Друга пратка с пакети с храна ще получат 75 самотни възрастни, многодетни семейства и такива с безработни родители. Домакинствата се намират в Северозападна България - в гр. Брегово и селата Гъмзово, Връв, Косово, Куделин, Боровица, Салаш, Медовница, Воднянци, Подгоре, Винарово, Ново село.
60 семейства с деца със специални потребности и възрастни социално слаби хора в района на Казанлък също ще бъдат подкрепени с пакети с храни от първа необходимост. Общата сума на акцията е 3600 лв. плюс гориво във формата на ваучери, опаковки и 60 лв. за храни и напитки за доброволците.

Организаторите на дарителските каузи набират информация от български фондации и организации, които са в сферата за семейства с проблеми, нуждаещи се от подкрепа. След като тези организации ги подадат, „Ангери за България“ правят анкети сред членовете на група, която е създадена в социална мрежа и финансирането се насочва към каузите, събрали най-много гласове.

Българка от Лондон създава фондацията

Идеята за фондацията е на Стела Иванова. Тя е на 41 години и родена във Видин. Има семейство, което се състои, както тя самата определя, от грижовен мъж, двама синове - на 4 и 11 г. От 6 години живеят в Лондон. Завършила е бакалавърска степен, специалност философия, в СУ „Св. Климент Охридски“ с квалификация за учител, както и двегодишно обучение „Философия и управление на успеха“ в „Марков Колеж”, София. Автор е и на роман „Белегът на Мили“, който прави опит да намери решение за редуциране броя на изнасилванията и престъпленията като цяло в световен мащаб. От 5 години има семеен бизнес за мебели в Лондон. За себе си Стела Иванова казва, че е ентусиаст и идеалист, който се стреми да е здраво стъпил на земята, без да губи от поглед идеалите си. Иванова разказва още, че идеята за тази група е да се обединим в една обща кауза за България, защото вярва, че възрождението е процес, който се повтаря дотогава, докато има живи хора на земята, и че този процес зависи от народа. Иванова вярва в няколко български пословици - „Сама птичка пролет не прави“ и „ Капка по капка - вир става“. Подпомогнали сме над 1250 домакинства с 63 000 лева, разказва още основателката на фондацията.

Подобни статии