Гърция готви нова пълна COVID блокада

Коронавирусът обхвана и Атон, десет монаси се заразиха

Гръцките власти обмислят възстановяване на пълната блокада във връзка с нарастващите случаи на COVID-19, предаде в. „Прото тема“.

В столичната област Атика влязоха в действие засилени мерки за безопасност, които се преценяват като краш тест. Същевременно най-малко десет монаси се разболяха от COVID-19 в Света гора в Северна Гърция, предаде в. „Катимерини“.

От вчера гръцките власти въведоха в Атика по-строги мерки срещу увеличаващото се разпространение на COVID-19, които ще важат до 4 октомври. Зам.-министърът по защита на гражданите Никос Хардалиас подчерта, че строго ще се следи за забраната за публични събирания на повече от 9 души. На сватби, кръщенета и погребения се допускат не повече от 20 души. Властите препоръчват на гражданите над 65 години да ограничат излизанията навън. Концертите на закрито и на открито са спрени, а прожекциите на закрито в кината са спрени. Въвежда се задължителна дистанционна работа за служители от частния и публичния сектор, извършващи офис работа, която може да се извършва дистанционно. Ще има и плаващи часове (в рамките на два часа от началото и края на работното време) за идване на работа, за да се избегне струпването на повече хора.

Ще се правят постоянни проверки за работодатели и служители за спазване на правилата (носене на маска и пр.), както и провеждането на бързи тестове на работни места, свързани с частния и публичния сектор, които се считат за необходими за непрекъснатото и безпроблемно функциониране на държавата и икономиката - например училища, обществен транспорт и особено болниците. Маските са задължителни и на открити места, където се събират хора, като паркове, площади и спирки на открито. При неспазване на изискванията ще се налагат високи глоби. Ако в рамките на две седмици не се намалят случаите, правителството обмисля и ограничаване на движението навън за част от жителите на най-голямата гръцка област Атика.

Най-малко осем случая на коронавирус бяха засечени в Светогорския манастир „Св. Павел“, предадоха местните медии. Манастирът, разположен на западния бряг на полуостров Атон, бе поставен под карантина. Повечето от заразените монаси изпитвали само леки симптоми, но един от братята бил прехвърлен за лечение извън монашеската република, тъй като здравословното му състояние било сметнато за сериозно. Екип от Националната организация за обществено здравеопазване е отишъл в Атон, за да се справи с епидемията. Освен в „Св. Павел“ имало още два случая на заразяване с коронавирус. Единият от тях бил регистриран в Хилендарския манастир, разположен в североизточната част на Атон, а другият – в монашеското селище Лакоскити. Монашеската общност на Света гора свеждаше до минимум броя на поклонниците, които посещаваха Атон. На всички се проверяваше температурата, преди да отплават от пристанищата Уранополис и Йерисос, подчерта сайтът Кийп токинг Грийс.

Още по темата: COVID-19

Подобни статии