Гърция и Испания най-желани за почивка

Премахването на ограниченията увеличиха пътуванията

Корфу е сред най-предпочитаните места за почивка.

Гърция и Испания са сред най-желаните места за почивка сред българите. Това показват данните за резервации на туроператорските фирми.

Списъкът на най-популярните държави с изключение на България традиционно включва Гърция, но също така Италия, Испания и Малта, по-малко популярни през предходните години. Цената на самолетните билети до най-популярните ваканционни дестинации от България е нараснала средно с 30%.
Премахването на ограниченията в много европейски държави и въвеждането на цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 увеличиха значително нуждата на българите да планират пътувания в чужбина. Тази година българските туристи избират ваканционни дестинации, които са популярни от години. Гърция, която от години е една от най-популярните дестинации за почивка, е на първо място в класацията. Най-популярните дестинации са Атина, Крит и Корфу.
Въпреки че цените на самолетните билети до гръцките градове тази година са се увеличили средно с 38%, това не спира българите. Гърция беше една от първите страни в Европа, която обяви премахването на ограниченията и ясен план за отваряне на туризма за чуждестранни туристи.
Второто място в класацията зае Испания, която беше хитът на тазгодишните майски празници. Тази година българите ще пътуват до Майорка, Аликанте, Барселона, Малага. Високата популярност на Испания тази година доведе до по-високи цени на самолетните билети - ще платим с 45% повече за двупосочен билет от миналата година. В топ 3 на най-популярните дестинации за почивка влиза Италия. В Италия българите най-често избират Рим и Катания, а цените на билетите тази година са по-високи с по-малко от 18%. Според експертите по-ниският интерес към Италия тази година се дължи на задължението да се предоставят тестове за коронавирус дори за ваксинирани хора, но това се промени от първи юли, когато официално влезе в сила цифровият сертификат за COVID-19 на ЕС в страните от Европейския съюз. Тази година българите ще ходят на почивка без деца, въпреки че има и изключения. Семействата с едно дете ще отидат до Гърция и Испания, докато двойките без деца ще отскочат до Италия.

Подобни статии

 • Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  Туристическият министър: Електронните визи са наша основна цел

  В последните години се наблюдава доста засилен туристопоток между България и Обединените арабски емирства (ОАЕ) и ще се радвам, ако развиваме заедно този потенциал. В тази връзка се надявам на едно ползотворно и успешно сътрудничество с Вас в бъдеще. Това заяви министърът на туризма Христо Проданов по време на срещата си със Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, посланик на Обединените арабски емирства у нас, съобщиха от министерството.

  95
 • Министър Христо Проданов обеща нова визия за

  Министър Христо Проданов обеща нова визия за "духа на Дунав"

  Министърът на туризма Христо Проданов заяви, че застава изцяло зад създаването на нова визия, с която да може да се усети духът на Дунав. Необходимо е и създаването на нов бранд за България, нови регионални маркетингови стратегии и планове. Той каза това на среща в министерството с Пенчо Милков - кмет на община Русе, съобщиха от ведомството. На срещата се обсъдиха проблемите на града във връзка с туристическия поток.

  169