Хайка за джихадисти във Франция след зверското убийство на учителя Пати

Френската полиция щурмува вчера ислямски асоциации и чужденци, заподозрени в екстремистки религиозни възгледи, предаде телевизия Франс24, като се позова на полицейски източници.

Това стана три дена, след като предполагаем ислямист обезглави 47-годишния учител по история Самюел Пати в парижко предградие.

Полицейски операции са в ход във Франция срещу "десетки лица" с ислямистки възгледи, обяви вътрешният министър Жералд Дарманен. Той потвърди, че преподавателят по история, обезглавен в петък, е бил жертва на "фетва" (религиозна повеля - б. р.), предаде АФП. "Те очевидно са издали фетва срещу преподавателя", заяви Дарманен по радио "Юроп 1", имайки предвид заподозрените, които са в ареста. Започнати са 84 разследвания за насаждане на омраза в интернет след убийството и са извършени арести, добави министърът. Дарманен каза, че се разследват интернет публикации на хора, подкрепили действията на убиеца. “Необходимо е да продължим активната работа по изкореняване на омразата в социалните мрежи - подчерта министърът. - Днес е преподавател, утре ще е полицай, вдругиден - журналист”, предупреди Дарманен.

В петък 18-годишен чеченец, роден в Москва и получил бежански статут във Франция, нападна в парижко предградие 47-годишния учител по история близо до училището, в което преподавал, и който при дискусия за свободата на словото показал в клас карикатура на пророка Мохамед. Нападателят обезглави учителя, заплаши дошлите на място полицаи, но беше застрелян. Разследването е възложено на френската антитерористична прокуратура. Президентът Еманюел Макрон нарече станалото терористичен акт. По последни данни на полицията в хода на разследването вече са задържани 11 души. При акции в памет на Пати и в защита на свободата на словото по улиците на Франция излязоха стотици хиляди души.

Президентът Макрон реши да повиши сигурността на учебните заведения и да се предприемат експедитивни конкретни стъпки срещу ислямистката пропаганда в мрежата, предаде АФП. Той настоя "да се действа бързо, за да не се даде никаква възможност на тези, които се организират, да противодействат на републиканския ред", посочи президентството след съвещание на шестима министри с прокурора, отговарящ за борбата с тероризма, Жан-Франсоа Рикар. Макрон предвижда засилване на сигурността във и около училищата от началото на учебната година на 2 ноември, като съответните мерки трябва да се подготвят в рамките на 15 дни.

Вътрешният министър Дарманен заяви, че обмисля дали да разтури около 50 асоциации на мюсюлманската общност. „Полицейски операции се провеждат и още ще последват, засягайки десетки лица“, заяви той пред радио Йороп 1. Възможното участие на радикални ислямистки движения, особено активни в социалните мрежи, в обезглавяването на учителя по история предизвиква безпокойство сред разузнавателните служби и френското правителство, изтъкна АФП. Присъствието на радикалния ислямистки активист Абделхаким Сефриуи сред единадесетте души, задържани в полицията като част от разследването на убийството на Самюел Пати, стана известно в събота и засили тези подозрения. Известен на службите, Сефриуи е основател на колектива "Шейх Ясин" (наречен на името на основателя на „Хамас“, убит от израелската армия през 2004 г.). В началото на октомври той е придружил в колежа, където е преподавал Пати, бащата на ученичка, за да иска уволнението на учителя, който показал на учениците си карикатури на пророка Мохамед. Представящ се като "член на съвета на френските имами", той е разпространил преди няколко дни и видеозапис в Ютуб, в който порицава учителя, като го определя като "бандит".

Полицейски източник заяви, че Франция се подготвя да депортира 213 чужденци, които са в правителствен „списък за наблюдение“ и са заподозрени, че изповядват екстремистки религиозни възгледи. Около 150 от тях вече излежават затворнически присъди. Депортациите вече са били разработвани преди атаката срещу Пати в петък, според източник от службите за сигурност, цитиран от Франс24.

Подобни статии