Хакери блокираха община Солун

Всички услуги на община Солун са затворени до ново нареждане след кибератака от страна на хакери, съобщи АНА-МПА. Общината е предала случая на отдела за борба с електронните престъпления.

Пред радиото на агенцията заместник-кметът по електронното управление Йоргос Аварлис е съобщил, че по препоръка на държавните органи общината е "заключила" всички услуги и електронни приложения, за да бъде извършено разследване и да бъдат предотвратени нови атаки.

Според Аварлис е било установено, че е инсталиран зловреден софтуер от вида "ransomware", с който хакерите искат откуп за "отключване" на файловете.

Той каза, че всички файлове на общината имат резервни копия, а документите се съхраняват и на хартиен носител

Подобни статии

 • Бърнабич обяви, че се планира убийството на сръбския президент Александър Вучич

  Бърнабич обяви, че се планира убийството на сръбския президент Александър Вучич

  Премиерът на Сърбия Ана Бърнабич заяви днес, че убийството на президента на Сърбия Александър Вучич е планирано и че твърденията за подслушване на Вучич и аферата "Йованица" са опит за удар срещу държавата, съобщи БГНЕС.

  96
 • Мицкоски: Нямаме право да се сърдим на България, те просто защитават интересите си

  Мицкоски: Нямаме право да се сърдим на България, те просто защитават интересите си

  Нямаме право да се сърдим на България, защото е естествено да защитават интересите си. Това, което наистина боли е, че нашата Македония е ръководена от хора, които са готови да приемат всичко, да се пазарят с всичко. В българо-македонските преговори не става въпрос за липса на разбиране от двете страни, а за липса на мъдрост от страна на македонското правителство, каза председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, предаде БГНЕС.

  106
 • Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Ситуацията с КОВИД-19 на Балканите

  Повечето балкански държави напоследък отчитат нарастване на случаите на КОВИД-19, но само една-две от тях обявиха затягане на мерките в борбата с пандемията през последната седмица. Сърбия съобщи, че ще въведе зелен сертификат, а Румъния се готви да разпусне учениците в двуседмична ваканция. Същевременно с по-бърз или по-бавен темп продължават ваксинационните кампании в страните на Балканите, а властите се опитват да насърчат ваксинацията като единствения доказан метод за ограничаване на пандемията. Следват новостите от Балканите в усилията срещу КОВИД-19, обобщени от БТА:

  36