Хакери на сънища

Светът на сънищата не е запазена и недостъпна за външни лица територия.

В руския Интернет от няколко години „живее” необичайна група ­ „Хакери на сънища”. По същността си това е изследователско-игрово обединение на ентусиасти, които се опитват да използват магическите методи на специалиста по шаманизъм Карлос Кастанеда, китайската Книга на промените Ицзин и кабалата. Или с други думи - това са едни съвременни магове.

Те възприемат сънищата като програми, чиято защита може да се пробие с типичните за това методи. Оттам идва и хакерската им роля. Те надничат в чуждите сънища и ги изследват
Покрай воденето на дневниците на своите сънища и спомените за виртуалните им приключения насън, „хакерите” са съставили условна карта. Те смятат, че в съня си всички хора попадат в един и същ град на илюзиите, който се явява въплъщение на всички виждани от човека градове. Просто всеки от тях си има свой ареал на обитаване, свой център или дом. Но има и много общи неща: затворът, мостът, летището, ресторантът. Освен това там се намират и много химерични места: „долни светове”, „зона на катаклизми”, „лабиринти”. И вътре в този свят членовете на групата даже си определят срещи. А при събеседване се оказва, че описанията на местата съвпадат, при това стопроцентово.
Картографирането на света на сънищата, както уверяват авторите на сайта, се случвало с помощта на някаква специална „хакерска” програма, предназначена за нахлуване в „програмата” на съня. Ще се съгласите, че това звучи доста абсурдно.

Обсебени програмисти

„Разбира се, че е трудно да се повярва - признава лидерът на групата Сергей Изриги.­ Психолозите даже ни наричат „обсебени програмисти” и ни квалифицират като хора, които възприемат реалния свят като някаква „операционна система на вселенски суперкомпютър”. Всъщност ние сме убедени точно в обратното: всяка програма се явява „свят”, който действа по свои закони. Странствайки из този свят, хакерът придобива умението да влиза с взлом в сложни информационни системи. А на практика сънищата не са нищо друго, освен сложна програма на човешкия мозък. Даже най-сложната.”
Хакерите на сънища разказват за алгоритъма на „мозъчните програми” на жаргон, който е неразбираем за широката аудитория. Подробности могат да се намерят в сайта им dreamhackers.org.

Свят в много измерения

За възможностите да манипулират безсъзнателното са знаели още нашите предци. Така например жреците в Древен Египет преди сън са концентрирали мислите си върху божеството, с което искали да се посъветват. По-късно някои писатели и художници се опитвали да творят насън. Робърт Стивънсън уверявал, че измисля сюжетите на романите си, докато похърква под одеялото. А Салвадор Дали убеждавал, че отначало „рисувал” картините си насън, а след това пренасял видяното на платното. В този многопластов свят пътешестват и йогите и шаманите по време на медитация.
Психолозите се захващат да поставят на научна основа „хакерските пробиви” в сънищата чак в началото на 1990 г. Основополагаща е преведената на всички езици книга на Карлос Кастанеда „Учението на Дон Хуан”. В нея авторът за първи път разказва за това, как се е обучавал да контролира своите сънища при мексиканския шаман Хуан. „Много от моите пациенти се опитваха да възпроизведат известното упражнение на Кастанеда - да повдигнат насън ръка и да се вгледат в нея - спомня си психиатърът и психоаналитик Сергей Вигонски.­ Това беше първата стъпка към управлението на „нощната” реалност.
Освен специалните упражнения, започват да се появяват и апарати за управляване на сънищата. В Центъра за изучаване на съня при Станфордския университет докторът по психофизиология Стивън Лаберж разработва електронния тренажор DreamStalker. Приборът по движенията на очите улавя фазите в съня. DreamStalker е мека маска с електронна платка, която се нахлузва върху очите. По време на сън очите започват да се движат и приборът съответно включва светлинен и/или звуков сигнал. Това е покана към спящия да стане господар на своя сън. Научните изследвания показват, че всякакви сигнали от външната среда - като например звънът на будилника или телефона,­ по време на съня могат да достигнат до съзнанието. Мозъкът обикновено ги преработва избирателно, добавяйки ги към сюжета на съня. Вие ще видите примерно мигаща светлина в стая или пък ще чуете клаксон на автомобил. Ако сте се настроили предварително за появата на съответната подсказка, ще можете да си кажете: „Това е сън!” И от този момент ще започнете да го управлявате.
DreamStalker има три вградени режима - за хора с лек, среден или здрав сън. Всички параметри гъвкаво се настройват така, че подсказването да да проникне меко в съня и да не ви събуди. В последната версия на прибора вместо сигнална лампичка има възможност да бъде използвана някаква любима музика.
В Япония се продава прибор под наименованието „Работилница за сънища” ­ той успокоява и разпуска човека по време на сън. Но трябва да се има предвид, че че всички подобни апарати, колкото и деликатно да е действието им, малко или много нарушават естествения сън. Затова специалистите призовават ентусиастите да управляват сънищата си да го правят по старите и добре изпитани методи - с упражнения, напомнящи медитация.

Игрови ситуации

„Управляваният сън е разновидност на самовнушението по време на транс или хипноза - уверява доктор Вигонски.­ Затова сънищата могат да донесат полза, ако поставите ясно пред себе си проблема и се опитате да го разиграете по време на сън. Например, за да преодолеете силния страх или да победите болестта, да разгърнете творческите си способности и даже да се усъвършенствате в професията си”.
Така веднъж немският психолог Паул Толи решил да обучава на осъзнато сънуване скиори, скачащи от трамплин. Когато започнали да правят това и в съня си, отработвайки там най-сложните елементи, травмите рязко намалели, а резултатите се подобрили. За изследователя било неочаквано да установи, че тялото помни навиците, придобити в сънищата. Но ако някой си мисли, че това става толкова лесно, се лъже. Усъвършенстването на метода трае от 2 месеца до 1,5 година, като няма гаранции, че ситуацията ще бъде напълно овладяна.

Подобни статии