Хакери разработват чатбот в Естония

Естония, която се смята за една от най-напредналите в информатиката страни в света, нае хакери, които да разработят чатбот. Идеята е с него да се разпространяват на много езици достоверни данни за новия коронавирус в борба срещу вълната от фалшиви новини, предаде Франс прес.

Групата хакери "eeBot team"е задействала в сътрудничество с правителството в Талин "електронен събеседник", получил името Суве ("лято"). Своеобразният хакерски маратон под наслов "Да хакнем кризата" е продължил две денонощия. Съдържанието на "разговорите" е осигурено от доброволци - автори и редактори.

Чатботът може да отговаря на 70 до 85 на сто от задаваните въпроси, твърди Мартен Каеватс, съветник на правителството. Задачата е да бъдат разтоварени малко колцентровете, създадени във връзка с кризата. Засега Суве може да отговаря на 200 въпроса, но до края на седмицата се очаква да станат 900 или 1000, уточни той. Естонците най-често питат какви са симптомите на коронавируса и къде може да си направят изследвания. Засега Суве "говори" английски и естонски, а скоро "ще научи" и руски, за да обслужва голямата рускоезична общност в страната.

До момента Естония е съобщила за 369 заразени с вируса, а 7 вече са оздравели, добавя АФП.

Подобни статии