Хамилтън става рицар

Шампионът влезе в Новогодишния списък на кралицата

Седемкратният световен шампион във Формула 1 Люис Хамилтън ще стане рицар. 35-годишният британец ще добави „сър“ към името си на 28 декември.

На тази дата по традиция кралица Елизабет II се среща с най-заслужилите поданици. Тази година Люис спечели седмата си титла при пилотите, с което изравни легендата Михаел Шумахер. Освен това помогна на тима си Мерцедес да триумфира при конструкторите за рекорден седми път. Това бе достатъчно за кралския двор, за да добави името на пилота към Новогодишния списък на Елизабет II. Преди това Хамилтън също се спрягаше за рицарско звание, но се предполагаше, че той ще бъде посветен след края на кариерата си.
Самият той заяви, че за него ще е огромна чест, въпреки че има други, по-големи герои в последните 12 месеца.
„Не съм спасил животи като лекарите, медицинските сестри и работници. Не се смятам за герой. Да се срещна отново с кралицата, за мен ще е най-щастливият ден в живота ми. Като всеки британец аз съм възпитан да уважавам кралското семейство. Кралицата е икона, тя е страхотен човек“, заяви Хамилтън, който през 2009 година бе награден лично от Елизабет II с Орден на Британската империя.

След това името му се появи в така наречените Панамски документи. Според появилите се информации Хамилтън е успял да спести няколко милиона данъци покрай покупката на частен самолет. Този факт и това, че пилотът няма адресна регистрация във Великобритания, а в данъчния рай Монако, можеха да му костват рицарското звание. Британските медии заявиха, че тези проблеми явно са били решени. Хамилтън е 18-ият действащ спортист, който ще получи рицарско звание. Сред най-известните са тенисистът сър Анди Мъри, който има 3 титли от Големия шлем, както и златният медалист на 5000 и 10 000 м от олимпийските игри през 2012 и 2016 г. сър Мо Фара.

Подобни статии