Хапче срещу махмурлук

В аптеките се предлагат няколко вида специализирани медикаменти срещу алкохолното главоболие, препъръчват витамин С

В "Черния обелиск" на Ремарк главните герои се предпазваха от махмурлук с парчета сланина, които поглъщаха преди пиене. А Буковски може с право да бъде наречен класик, описвайки всевъзможни начини за лечение от ужасното главоболие.

Дори и сериозните британци се заинтересуваха от махмурлука и то съвсем научно. Група учени от Glasgow Caledonian University платиха на студенти - доброволци 40 000 английски лири, за да докажат, че махмурлукът е болезнен и намалява концентрацията.
Лекарите обясняват това с лек оток на мозъка, който се получава на другия ден след препиването. Прибавете към всичко това и обезводняване и веднага може да изникне спомен, който със сигурност всеки е имал - вие ти се свят, дори и шепотът е дразнещ шум, светлината е непоносима, а устата е пресъхнала. Има всевъзможни рецепти за справяне с това състояние. Американците препоръчват няколко препечени филийки, намазани с мед. В Пуерто Рико имат доста странна рецепта - втриват в подмишниците си сок от лимон. Италианците също използват лимона като лечение срещу махмурлук, но го изцеждат в чаша кафе. Руснаците са експерти в спасяването от главоболие след препиване. Един от методите, до който прибягват - парченце пушена риба върху черен хляб. Твърдят, че така се възвръща нормалната обмяна на веществата.
Лекарите съветват да се пият повече течности. Зелевият сок и шкембе чорбата са нещо наистина животоспасяващо. Някои са по-драстични и прибягват до бира, но пък тази рецепта крие риск от възвръщане на алкохолното опиянение.  В аптеките препоръчват няколко вида лекарства. Освен добре познатите срещу главоболие - аналгин, ацефеин или беналгин, има и специализирани, които помагат за възстановяване след препиване. Едно от тях е кофергамин. Съдържа кофеин и ерготамин. Продава се в аптечната мрежа свободно и струва 3, 65 лв.
Друго спасение от махмурлука е антипохмелин. Опаковката съдържа 12 таблетки на цена 3, 84 лв.  Алказелцер също е добро решение, но трябва да се пие задължително с ампула витамин С.

Подобни статии