Харалан Александров: Разминахме се с революцията и смятам, че това е добра новина

Допускам , че изборите ще са през април. Това коментира социологът Андрей Райчев пред БНТ. Заедно със социалния антрополог Харалан Александров той коментира изминалата 2020 г, коронавируса, политиката и протестите.

Очевидно, че протестиращите не постигнаха успех, коментира Харалан Александров.

"Сблъскаха се двете поколения между младите и по-възрастните. Младото поколение и това преди тях започнаха да си говорят за морала и промените. Родителите започнаха да питат децата си какво не е наред, видяха техните ценности", коментира още социалният антрополог. Политиците си дадоха сметка колко крехко нещо е нашата политическа цивилизованост. През тази година имаше и пробив на варварството - много хора се мразиха силно по време на протестите, видя се и нагон за власт", заяви Александров.

"Протестът започна като гражданско недоволство. Протестът не успя, защото се политизира. Сега ще получим парламент, който не знае много как да управлява, смята Райчев, според който протестът през лятото се разцепил. По думите му БСП победило противниците си, но има и вътрешни врагове.

Според Александров пък е имало момент, в който изглеждаше, че Радев можеше да е водач на народен бунт, след което се прибрал в по-институционалната си позиция на критик на управлението. "От гледна точка благополучието на обществото това е отговорна позиция. От гледна точка на неговия шанс да стане новия месия може би пропусна исторически шанс да развее байряка на бунта, разминахме се с революцията и смятам, че това е добра новина", каза той. По думите му хората искат едновременно промяна и стабилност. "Искат да запазят стабилността и растежа, но той да стане по-почтен, прозрачен и включват - всички искат да участват в управлението, което хората разбират като достъп до ресурси", каза още той.

Според Райчев пък Радев може да получи служебно правителството преди следващия избор за президент - т.е след вота на новия парламент", заяви Райчев.

По отношение на коронавируса Харалан Александров заяви, че ни е трудно да приемем че това е природата, която в един момент се разтърсва."Предпочитаме вирусът да бъде продукт на тъмната страна на разума, отколкото да си признаем, че сме незначителни и че природата е безразлична към нас. Това е много смиряващо и тежко признание в епоха на огромна човешка гордост и самонадеяност", каза още той.

От своя страна Андрей Райчев заяви, че истерията е причинила много повече отколкото самата болест. "Няма политическо решение, има състояние на масова психика, които изискват това и властите вървят по свирката. Властите само реагират, това е големият проблем. Краят му се вижда, ваксината ще успокои хората. Приказките против ваксинирането вредят на тези, които говорят против ваксинирането. Хората трябва да се успокоят, защото са в тежка страхова невроза", обясни Райчев.

Подобни статии