Хари Потър и Спондж Боб акостират на плажа в Бургас

Фестивалът на пясъчните фигури остава до края на септември

Хари Потър се е появявал на фестивала и в по-ранните му издания.

Актуалните герои Хари Потър и Спондж Боб Квадратни гащи ще могат да се видят напълно безплатно в деня на откриването на бургаския фестивал на пясъчните фигури днес, съобщиха от местната община. Първите гости на бургаския Фестивал на пясъчните скулптури 2021 ще могат да се разходят сред любимите си анимационни герои напълно безплатно днес след 18 часа.

„Ще спазим традицията и в първата вечер всички посетители могат да разгледат експозицията при вход свободен. Ще има жива музика и приятна атмосфера. Фигурите от пясък и тази година са великолепни. Техните автори са само българи. Благодаря им за вложените труд и въображение“, коментира кметът на морския град Димитър Николов. Темата на новото издание на фестивала е „Децата пожелаха“. Така в експозицията попадат персонажи като Пипи Дългото чорапче, Хари Потър, Смелата Ваяна, Ариел и Спондж Боб. Скулптурите са изградени върху площ от пет декара от специален и устойчив на дъжд пясък в парк "Езеро". Цените варират от 1,50 до 3,50 лв. на човек.

Работното време на атракциона ще бъде от 9 до 21 часа без почивен ден до края на септември, съобщиха още от общината. В изданията на фестивала досега се представиха световноизвестни творци от различните краища на света като Белгия, Холандия, САЩ, Русия, Украйна, България и др. Най-много участници имаше през 2018 г. - 21 автори от страната и чужбина. Заради пандемията през 2020 г. на фестивала се явиха само 13 автори. Фестивалът се провежда непрекъснато от 2008 г. насам. Самият процес на подготовка започва много по-рано от традиционното откриване в началото на месец юли. Теренът се подготвя и се пресяват над 5600 тона устойчив на дъжд пясък, за да започне неуморният труд на скулпторите, разказват организаторите. През 2019 г. фигурите са разгледани от над 100 000 посетители.

Подобни статии