Хари Потър вече лети на метла в Лондон

Бронзова статуя на Хари Потър, летящ с метла, се появи на лондонския площад Лестър скуеър, съобщи Ройтерс.

Статуя, която показва актьора Даниъл Радклиф в ролята на Хари Потър, е само на няколко метра от киното, където беше премиерата на филма "Хари Потър и Философският камък" през ноември 2001 г. Статуята създава впечатление, че се носи във въздуха, тъй като металната колона, която е единствената й опорна точка, е скрита от зелен храст, над който "лети" Потър.

"Хари Потър е много важен за литературата, театъра и разбира се киното" - каза Рос Морган, ръководител на бизнес сдружението "Сърцето на Лондон".

На площада има още осем статуи на популярни филмови герои. Желаещите могат да се снимат с Мери Попинс, мечката Падингтън, мистър Бийн, Батман. Британските зрители за първи път имаха възможност да ги видят на големия екран на площад Лестър, където са два популярни киносалона. Именно там се организират премиерите на филмите.

Седемте романа за Хари Потър, публикувани от 1997 до 2007 г., донесоха на Джоан Роулинг световна слава. Общият тираж на книгите, публикувани на повече от 80 езика, надхвърля 500 милиона екземпляра. По тези произведения са заснети осем блокбастъри.

Подобни статии

 • Вечните поуки на Лафонтен – в лъскава нова опаковка

  Вечните поуки на Лафонтен – в лъскава нова опаковка

  Новото издание на басните на бележития френски класик Жан дьо Лафонтен (издателство „Колибри“) изкушава читателите с авторски илюстрации на Люба Халева. Басните са подбрани и преведени от двама класици на българското поетическо слово – Атанас Далчев и Александър Муратов.

  96
 • Излиза книга за дома на Йовков

  Излиза книга за дома на Йовков

  Летопис за дом-паметника "Йордан Йовков" в Добрич е под печат, съобщават от Регионалния исторически музей за новото издание, посветено на 40-годишнината от откриването на музейния комплекс.

  133
 • Продажбата на книги падна с 30%

  Продажбата на книги падна с 30%

  Сериозен спад от 30% в продажбата на книги отчитат търговците и издателите на книжния пазар през първите 10 месеца на 2020 г. Това показват данните на Асоциация „Българска книга“. 

  153