Хасан Адемов, зам.-председател на социалната комисия: Увеличението на пенсиите ще е за постоянно

Ако вземаш 650 лв. майчински, защо да се връщаш на работа за 700 лв. заплата?

Хасан Адемов е роден на 24 януари 1953 година в Исперих. През 1979 г. завършва Медицинския университет във Варна и специализира анестезиология и реанимация. Депутат от ДПС. Зам.-председател на социалната комисия в НС и член на комисията по здравеопазване. Бивш председател на комисията по труда, социалната и демографската политика в 44-ото НС. Бил е народен представител в 38-ото, 39-ото, 40-ото, 41-ото, 42-ото, 43-ото, 44-ото, 45-ото НС

"Дистанционната и надомната работа са регламентирани в българското законодателство, но живият живот предлага все по по-нови изисквания, затова трябва да има промяна и в тази посока", казва Хасан Адемов, зам.-председател на социалната комисия.

- Г-н Адемов, актуализацията на бюджета вече е факт. От  ГЕРБ казаха, че на практика индексацията на пенсиите от 25 декември ще е за 6 дни, до края на годината. Така ли е?

- Това е невярно твърдение. Тази промяна не е за 6 дни, тя е промяна в Кодекса за социално осигуряване. Не е в бюджета на Държавното обществено осигуряване, а чрез промени в Осигурителното законодателство като постоянна мярка. След като има законова промяна, тя може да бъде отменена или променена със закон за изменение и допълнение. Предложението на вносителите на тази промяна е след спирането на антикризисната подкрепа от 120 лв., предложена от ДПС за месеците септември, октомври и декември, автоматично да влезе в сила актуализацията на всяка година стаж с новия коефициент 1,35. Това означава увеличение размера на пенсиите с 12,5%, или средно с 64 лв.

- Ще стигнат ли парите за приетите вече добавки и увеличение на пенсиите в този пакет промени, които бяха направени?

- Бюджетът на Държавното обществено осигуряване в окончателния вариант е с балансирано бюджетно салдо. Предвидените приходи са равни на разходите. Парите, които са заложени в приходната част, ги има в бюджета. Те са част от този милиард и 800 милиона лева, за който говори служебният министър на финансите Асен Василев. Това са събрани от приходните агенции допълнителни средства. Те не могат да бъдат изразходвани над предвидените в бюджета разходи. Затова се налага актуализация. Ние от ДПС настоявахме тези допълнителни средства да се изразходват единствено и само за мерки, свързани с коронакризата и не по модела на Джипката, а прозрачно, чрез конкретно разписани политики. Ние сме удовлетворени от факта,че Народното събрание подкрепи нашето разумно предложение за допълнителна подкрепа на всички пенсионери през най-тежките зимни месеци с по 120 лв.

- Възможно ли е индексацията на пенсиите да доведе до вдигане на годините за пенсиониране?

- Никой не е казвал, че ще има промяна във възрастта за пенсиониране. В Кодекса за социално осигуряване има записани текстове как плавно растат възрастта и стажът, до достигане 40 години стаж за мъжете, 37 години за жените и изравняване на възрастта за пенсиониране на мъжете и жените - 65 години през 2035 г. Тази актуализация няма нищо общо нито с качване на възраст, нито с качване на стаж.

- От ДПС заявихте, че дългосрочни мерки в социалната сфера трябва да бъдат заложени в новия бюджет. Какви мерки трябва да бъдат предприети според вас?

- Когато едно общество смята, че трябва да има по-високи нива на социална защита, по-високи  пенсии, по-висок размер на краткосрочните обезщетения - за безработица, майчинство, детски, пари за хората с увреждания, трябва да е наясно, че всичко това има своята цена. Ако излъчените от него представители в българския парламент решат, че е възможно без фискални рискове да се приемат тези мерки и има мнозинство, което да поеме отговорност за това, проблеми би трябвало да няма. Другият начин е да твърдим непрекъснато, че сме на последно място по доходи, пенсии в Европейския съюз.

- В какво състояние е според вас социалната сфера?

- Винаги може да има по-добри нива на социална защита. Проблемите в Държавното обществено осигуряване не са от днес и от вчера. Повече от 6 милиарда лева е трансферът от данъци към Държавното обществено осигуряване. Това е много сериозен натиск върху публичните разходи. Така че никой не може да твърди, че тази система е в цветущо състояние. Самият факт, че има толкова много дискусии и разнопосочни мнения, показва, че има проблеми в тази система, които трябва да бъдат поетапно решени. Без сериозни реформи във всички сфери, инвестиции във високотехнологични производства и оттам сериозен ръст на брутния вътрешен продукт не можем с магическа пръчка да вдигнем доходите.

- За първи път от много време се повишава обезщетението на майчинство при отглеждане на дете през втората му година – от 380 на 650 лева. Колко ще струва това?

- Има направени разчети за това. Около двадесет милиона лева за тридесет хиляди жени с деца между една и двегодишна възраст. Проблемът идва от това, че тази мярка се приема нееднозначно. Има майки, които искат да продължат да работят. Няма причина те да продължат да работят и да получават половината от майчинството и цяла работна заплата. Има разработени гъвкави варианти, които дават такива възможности. Но при положение че има такъв дефицит на работна сила на пазара на труда, когато една майка остане да отглежда детето си две години, е възможно тя да се деквалифицира при бесните темпове на развитие на технологиите и науката. Тази мярка е леко спорна. Ако получаващ 650 лева за отглеждане на малко дете от 1 до 2 години, какъв ще бъде стимулът да получаваш 700 лева например заплата. Решаването на въпроса с липсата на детски градини и ясли, както и недостатъчно разгърнатата мрежа от социални услуги може да реши този проблем по различен начин. Системата дайте да дадем невинаги е продуктивна.

- Много фирми работят вече дистанционно. Това не налага ли законодателна промяна, примерно как ще се квалифицира трудовата злополука, щом служителят работи от вкъщи?

- Не само трудова злополука и професионално заболяване, отпуски. Всичко, което е свързано с почивка, работно време и контрол на тези параметри... трябва да бъдат регулирани в Кодекса на труда. Дистанционната и надомната работа са регламентирани в българското законодателство, но живият живот предлага все по по-нови изисквания, затова трябва да има промяна и в тази посока.

- Каква например?

- Всички параметри – работна заплата, условия на труд, отпуск, почивки и т.н., трябва да бъдат регламентирани. Да се надяваме, че това ще стане в следващия парламент.

Подобни статии